Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkan Assads succéroman ska bli film

/
  • Nu är det klart att Arkan Asaads roman Stjärnlösa nätter ska bli lång film. Det kunde författaren avslöja för eleverna på Martin Koch Gymnasiet som lyssnade på hans föreläsning.
  • Arkan Assad berättade om sin dramatiska kamp för att få gifta sig av kärlek med en humor som gränsade till stå-upp-komik.

Med en humor gränsande till stå-upp-komik berättade författaren Arkan Assad om sin livskamp, ofta på liv och död, för att få gifta sig av kärlek. Med sin en och en halv timme långa föreläsning som snarare var en föreställning lyckades han fullständigt fånga eleverna i Martin Koch Gymnasiets aula.

Annons

Han bygger framträdandet på debutromanen Stjärnlösa nätter som beskriver hans dramatiska livsresa som började när han som treåring 1983 tvingades fly med familjen från en kurdisk by i krigets Irak.

Han beskriver familjens snabba och framgångrika anpassning till Sverige. Den får ett abrupt slut när pappan får veta vilka ohyggligheter Saddams militärer utsatt hans familj för som hämnd för att han själv deserterade från armén under Iraks krig mot Iran.

– Pappa som hade byggt upp en kedja av videobutiker hemma i Eskilstuna lånade upp 100 000-tals kronor, åkte till Irak och slängde dem över sina föräldrar och syskon som en sorts kompensation för att de i fyra år torterats i fängelser på grund av hans svek.

Stjärnlösa nätter är ett vittnesmål om den djupa konflikten mellan far och son och mellan Västs tro på individens frihet och Mellanösterns starka familjetraditioner.

När Arkan var 19 övertalas hans motvilligt att besöka släkten Irak. Där överfalls han av förväntningar på att han ska gifta sig med sin kusin. Arkan som är fylld av självförtroende och framtidsdrömmar efter ett studieår i USA och dessutom har en flickvän i Sverige vägrar.

När släktens krav övergår i aggressivitet och situationen blir hotfull bryts hans motstånd ned och han går med på giftermålet. Utan att avslöja allt för mycket av dramat som för den som inte har läst boken kan man ändå säga att allt får ett lyckligt slut.

På vägen dit pressas Arkan till ett allvarligt menat självmordsförsök och Arkans pappa är nära att bli skjuten till döds när han tvingas återföra Arkans stackars fru och kusin till familjen i Irak.

Stjärnlösa nätter är en kraftfull uppgörelse med en förtryckande hederskultur och de förödande effekter den kan få för alla parter i en familj som omfattas av den.

– Men jag reagerar starkt på hur hedersmord och hederskultur beskrivs i svenska medier. Problemet finns inte bara bland muslimer eller kurder och det är inte bara flickor som är offer. Mitt liv visar att pojkar kan drabbas lika hårt av de krav som ställs för att bevara familjens heder, säger han.

Han har hållit föreläsningen över 400 hundra gånger inför mer än 200 000 elever. Varje gång kommer ungdomar fram och berättar att de känner igen sig och har liknande erfarenheter.

– Alla växer vi upp med krav från föräldrar och familj som känns som en tvångströja för oss. Det gör vi oavsett om vi är flickor eller pojkar, oavsett religion eller vilken etnisk bakgrund vi har, säger han.

Arkan Asaad kunde också avslöja att det nyligen blivit klart att Stjärnlösa nätter ska bli långfilm och att inspelningen sätter i gång i början av nästa år.

– Kanske sitter den personen som är perfekt för att gestalta huvudkaraktären i filmen här i salen, säger Arkan och tittar ut över aulan.

Annons