Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets Vårovve: Knegaren Cliff vann läsarnas hjärtan

Det finns hundar. 
Och det finns arbetshundar - som årets vårvovve vallhunden Cliff. 
– Han vill bara jobba, för honom finns det inget annat, säger matte Yvonne Karlberg.

När Yvonne skickade in bilden på bordercollien Cliff till DT:s tävling Vårvovven 2014 där läsarna röstar fram vinnaren hyste hon inga större förhoppningar om att just han skulle kamma hem förstaplatsen. 

– Därför blev jag väldigt paff när jag fick veta. Men anledningen till att jag anmälde Cliff är för att bordercollies är värda att framhållas. Det är underbara hundar, säger Yvonne. 

Cliff, född 2008, är godkänd vallningshund för både får och nötkreatur och har vallat sedan han var två år gammal. 

Han och ras- och arbetskollegan Tajk är oumbärliga för Yvonne i arbetet med djuren på Kallasgården på Borns by i Rättvik.

Det är hundarna som hjälper henne att flytta de 75 fåren och 15 nötkreaturen mellan betena.

– De hjälper mig att flytta korna till fäbodarna 18 kilometer härifrån och fåren har jag på bete cirka en mil härifrån, då jag rider och har med mig hunden. Utan hund skulle jag inte ha några djur, de är en otrolig hjälp, säger Yvonne och fortsätter: 

– Många ser bordercollien som en fin sällskaphund, men den kan bli en problemhund om den inte får göra vad den ska göra. Då blir den understimulerad. 

Och det en bordercollie ska göra är just att arbeta. Rasen kommer från, som namnet antyder, gränstrakterna mellan England och Skottland, där den varit en så kallad working collie, alltså arbetshund, och tros idag vara världens mest använda vallningshund. 

– Det tar cirka två år att träna upp dem men hundarna är fullt mogna och användbara vallhundar efter ungefär fyra år, säger Yvonne som en gång om året åker med sina bordercollies till en fårgård i Skottland för att träna.

– Men redan när han var mindre och var i närheten av djuren märktes att han vill valla. Instinkten finns där och de vet om det väldigt tidigt.

– Cliff tävlar i vallningar och ligger ungefär över medel. Det som bedömningen fokuserar på är arbetssättet. Det blir cirka tio tävlingar per år. Har man en gård hinner man inte tävla mycket, berättar Yvonne. 

Det handlar om att hantera djuren med respekt och att hunden lyssnar på sin förare. 

Yvonne använder sig av visselpipa och kommandon på engelska för att få hundarna att göra som hon vill. 

Faktum är att Cliff bara lystrar till hennes röst och därmed bara lyder sin mattes kommandon. 

– Cliff vill bara jobba, det finns ingen fritid för honom. Han har en enorm arbetskapacitet. Han är mycket mer intensiv än Tajk när han hanterar djuren. Tajk i sin tur är mer social mot människor. 

– Därför passar han nog Cliff bättre för att valla nöt, där det blir ett motstånd på djuren, han viker inte en tum. På kor måste man mara mer aktiv och ha mycket mod. Även om han är duktig på att valla får också, där det behövs ett större avstånd.

Att Yvonne har lagt ner mycket tid på sina vallhundar märks när Cliff står blickstill efter kommandot och rör sig först när han blir tillsagd.

– Men det är just på grund av tiden jag lagt ner som hundarna heller aldrig ställer till med några problem.