Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets mest snabbväxande företag i Dalarna har utsetts

Signal & Banbyggarna är det snabbast växande företaget i Dalarna.
För andra året i rad toppar ett Borlängeföretag listan.
– Gör man ett bra jobb får man mer jobb, säger Bengt Svanberg.

Affärstidningen Dagens Industri utser varje år de mest snabbväxande företagen i landet. På tisdagen korades vinnaren i Dalarna - och åter är det ett Borlängeföretag som finns i topp.

Fjolårets tvåa, Signal & Banbyggarna i Dalarna AB, prisades som årets segrare. Årets gasellföretag i länet och får nu tävla i riksfinalen i Stockholm i december.

– Det är kul, säger delägarna Bengt Svanberg och Jonas Friberg som uppmärksammades vid tisdagens gasellfest vid Falu gruva.

Bolaget omsätter över 100 miljoner kronor och har expanderat i rasande fart. En tillväxt på 473 procent mellan åren 2008 och 2011 kan inget annat dalaföretag matcha.

När företaget startade 2006 fanns åtta anställda, i dag är man runt 70. Flertalet är bosatta i regionen - men arbetar ute på fältet runt om i landet. Den kraftiga expansionen förklarar delägarna med att de kompletterar varandra på att bra sätt, och att de har väldigt bra personal som gör bra jobb.

– Personalen är flexibel. Utan bra medarbetare hade det inte fungerat, säger Bengt Svanberg.

Signal & Banbyggarna är verksamt inom järnvägsbranschen och utför bland annat underhåll, växelbyten, signalarbeten, säkerhetstjänster och bullerplank. Sedan 1 maj håller man till i nybyggda lokaler på Rågåkers arbetsplatsområde i Borlänge. Här finns kontor, personalutrymmen och en verkstad. Kontor finns även i Enköping, Luleå och Heby.

Företaget är beroende av de pengar staten satsar på infrastruktur. Följer man debatten känns framtiden ljus. Nu tävlar de politiska partierna nästan om vem som anslår mest pengar till järnvägen.

– Men för tillfället är det väldigt lite jobb ute, konstaterar Bengt Svanberg och noterar att det tar tid mellan att pengar anslås och att konkreta arbeten ska utföras.

För att ett företag ska kunna bli ett gasellföretag krävs enligt kriterierna en omsättning på över tio miljoner, minst tio anställda, minst fördubblad omsättning om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret. Företaget ska vidare ha ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren, ha ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt. Företaget ska ha vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner samt ha sunda finanser.