Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets jaktvecka väcker frågor

Det blir utrymme får många tankar under en vecka i skogen. Särskilt när det redan efter ett par dagar framstår som övertydligt att årets jakt kommer att ge ett långt sämre resultat än vad som förväntats. Förvisso kände jag till att tilldelningen inom både mitt eget och grannarnas viltvårdsområden skurits ned inför årets jakt och det hade skett i största samråd och med omtanke om möjligheten till en framtida jakt. Vår tilldelning var därför begränsad till tre vuxna djur och två kalvar. Det faktiska resultatet stannade vid ett vuxet djur och en kalv.

Det mest tänkvärda med detta utfall är inte att vi fällde så få djur, utan att vi saknade ytterligare observationer av älg. När jaktledarna påkallade "patron ur" vid lunchtid i fredags kunde vi konstatera att två älgar, en ko och en tjur, synts till på de marker där Täcksbergslaget jagar, nämligen norr om Västerdalälven i Björbo. Väl samlade vid vårt slakthus för en avslutande diskussion om fortsatt jakt senare i höst, möttes vi av motstridiga uppgifter om älgjaktens utfall från övriga lag i Björbo, Floda och Nås.

Flera lag på södra sidan av Västerdalälven berättade om älgobservationer i ett antal som vida överträffat lagens tilldelning och lagmedlemmarnas förväntningar, eftersom flera lag för ett år sedan hade svårigheter att leva upp till vad som var tilldelat. Rapporterna efter årets älgjaktsvecka talar också om brist på ko med kalv och/eller observationer av tjur. En alldeles ny företeelse har varit de två björnobservationerna i området. Att jägarna skulle kunna få se varg var förväntat, så när jägarna i byn Mossel i Dala-Floda tvingades lägga om sin jaktstrategi efter att ha fått in två vargar i de egna markerna på torsdagsmorgonen, var det ingen sensation, men ett moment att ta på allvar.

Älgjakten får pågå till i februari nästa år. Det ska bli intressant att få följa dels diskussionen från en mer samlad bedömning av resultatet från årets jakt, dels tendenserna till de lokala skillnaderna inom relativt begränsade områden. Och inte minst vilka resultat som blir följden av de slutsatser som kommer att dras. Det är svårt att förneka att utfallet av jakt i alla dess former är ett tillfälligheternas spel. Men genom att rätt läsa av iakttagelser och tendenser kan vi jägare också förmedla viktiga buskap till jägarorganisationer och myndigheter som har det yttersta ansvaret för att det också i fortsättningen blir möjligt att jaga vilt i våra skogar.