Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets åkdonsfest till ända

Finalen av årets åkdonpicknick vid hembygdsgårdarna samlade trots regntunga skyar 236 två-och fyrhjulingar. Det ena ekipaget glänste mer än den andra.
– Många åkdon man skulle vilja ha, men jag får nog hålla mig till min Cadillac 55:a, säger en i arrangörsstaben, Olle Jobs, ödmjukt.

Annons

– Sedan måste ju plånboken räcka till också.

Olle Jobs hälsar alla välkommen vid infarten och delar ut en lott. En man med stor portion humor precis som hans åkdonkumpaner Lasse "Fabrikörn" Gudmundson, Reidar Olsen och Kjell "Fuffens" Åkesson.

Det var grått, vått och rått vid hembygdsgårdarna på tisdagskvällen. Allt mellan himmel och jord dök upp, bland annat en vacker himmelsblå Dodge Cupé 1936

Kvällens överraskning stod blomsterhandlare Lars-Olov Mats för när han kom farande på sin jordfräs med en radiostyrd elgräsklippare på släpet. På vidhängande skylt kunde läsas "Gör din bensindrivna gräsklippare radiostyrd och eldriven". Ett gott led i dagens miljötänkande måhända.

Vikarbyns Örjan Andersson var inte mycket sämre han. Han lånade gärna ut någon av sina sju omöjliga hembyggen till cyklar. En cykel styrde åt galet håll, en trampades baklänges, på en var ramen ledad på två ställen, en hade framhjulsdrift och styrde på bakhjulet och en drevs genom att man hoppade upp och ner på sadeln och så vidare.

Det blev som vanligt en munter och sevärd kväll. Det rullade in åkdon från både när och fjärran. Redan dryga timmen innan start kom de första. Yngve Sundel,l som vanligtvis brukar vara först på plan, fick i dock ge sig den här gången när en mc-åkare åkte fram precis före.

Nu blir det uppehåll till nästa års Åkdonsafton vid Hotell Moskogen (29/1). Olle Jobs sammanfattar de tio åkdonsåren.

– Lite slentrian har det blivit men det har varit kul hela tiden. Kul att så många kommer samman och funkar så bra som de gör tillsammans.