Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikard och Mattias klättrar upp för ett snötäckt Sylarna – se den fantastiska filmen

Rikard Westling, Åre, och Mattias Skantz, Östersund, klättrade under första maj upp för Sylarna, Åre kommun. I deras film från den så kallade "Syltraversen" möts bländande vårsol och snötäckta fjäll.

Annons

TV: Se Rikard Westlings häftiga film från Syltraversen.

Både Rikard Westling och Mattias Skantz är vana besökare till fjällen och brukar göra liknande turer i olika sällskap om vintrarna. Dock menar Rikard Westling att det den här gången var mer snö än vad som är vanligt för årstiden.

– Det är många av ledkryssen som är helt översnöade, säger han.

Rikard Westling jobbar till vardags på Magasin Åre och håller även i guidade fjällturer. Dock guidar han aldrig under turer som den han och Mattias Skantz gjorde till Sylarna. För det krävs speciella tillstånd och man behöver bland annat isyxor för att man ska kunna klara det. Dock säger han att den som är intresserad av liknande klättring kan vända sig till Svenska Turistföreningen för guidade turer och det finns även kurser att gå.

Denna tur startade i Storulvån där de båda började gå. Först var det 16 kilometer till Sylstationen och sedan någon kilometer ytterligare till Templet där klättringen, som kallas Syltraversen, började. De kunde sedan klättra längs kammen upp till Storsylen, och sedan ned till Lillsylen. Efter det fick de sig båda ett härligt åk på skidorna ned för fjället, tillbaka mot Storulvån. Totalt blev det en tur på cirka 50 kilometer och 1 900 fallhöjdsmeter.

Rikard Westling säger sig ha bra koll på snömängden i området, så för honom var det ingen överraskning att det fanns att åka på. Dessutom säger han att det på sina håll i Åreområdet säkerligen kommer att ligga snö kvar en bra bit in i juni.

Därmed har Rikard Westling heller inga tankar på att sluta åka skidor än på ett tag, trots att våren nu gör sitt intåg.

– Jag kommer att fortsätta, säger han.

FLER NYHETER:

SMHI varnar – fortsatt stor risk för gräsbrand

För Plus-kunder: Britt överlevde tuff start på livet – nu gör fölet viral succé

Knasiga och lekfulla kontraster i keramikerns arkitektritade 60-talsvilla

För Plus-kunder: Möbelkedja anklagas för att lura kunder – krävs på 10 miljoner i straffavgift

Mer läsning