Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arctic Paper vinner mark

Arctic Paper har fått hejd på förlusterna, tar marknadsandelar och ökar försäljningen på en krympande marknad.

Annons

Grycksbos ägare Arctic Paper, Europas näst största tillverkare av bokpapper och en av Europas ledande tillverkare av grafiskt finpapper, genererade under det första halvåret 2012 vinst jämfört med en förlust motsvarande period ett år tidigare.

Det är en prestation att öka marknadsandelarna på en krympande marknad.

Under det andra kvartalet 2012 minskade efterfrågan på grafiskt finpapper i Europa med 3,8 procent jämfört med första kvartalet 2012. Under andra kvartalet 2012 ökade dock Arctic Papers försäljningsvolym med 4,8 procent jämfört med samma period föregående år.

Produktionen var hög med ett produktionsutnyttjande om 98 procent under andra kvartalet 2012, en ökning med 6,6 procentenheter jämfört med samma period föregående år.

Arctic Paper Group fortsätter arbetet med åtgärder som syftar till att minska kostnader och optimera produktportföljen och det har gett resultat, under första halvan av 2012 gick Arctic Paper med vinst som företaget betraktar som "tillfredställande".

– Trots en relativt låg efterfrågan på finpapper generellt, åstadkom gruppen ett bättre resultat än året innan. På grund av den osäkra ekonomiska situationen inom eurozonen var efterfrågan låg inom reklamsektorn, vilket påverkade resultatet för bestruket papper negativt. Trots att inga nya bestsellers i mångmiljonupplagor lanserades kunde vi notera höga försäljningsvolymer inom bokpapperssegmentet, där sommarsäsongen med sin höga efterfrågan på reseguider och andra böcker påverkar i en positiv riktning.

– Vi koncentrerar oss nu fortsatt på insatser för att minska kostnader och optimera var produktportfölj, säger koncernchef Michal Jarczynski,

Arctic Papers försäljning sker i 16 länder och tillverkningen sker vid fyra olika europeiska pappersbruk; i Sverige i Munkedaloch Grycksbo; i Polen i Kostrzyn och i Tyskland Mochenwangen. Gruppen har 1600 medarbetare.