Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arctic Paper köper Rottneros

Arctic Paper köper Rottneros och bildar en integrerad massa- och finpapperskoncern med ledande position i Europa med 1900 anställda.

Arctic Paper med pappersbruk i Grycksbo och Munkedal i Sverige, Polen och Tyskland, noterad på Warszawabörsen erbjuder sig att köpa samtliga aktier i Rottneros AB, tillverkare av högkvalitativ pappersmassa.

Sammanslagningen av Arctic Paper och Rottneros bygger enligt Arctic Paper på sund industriell logik och utgör ett proaktivt steg mot att säkerställa en ledande position inom den europeiska massa- och finpappersindustrin. 

Den geografiska närheten mellan Rottneros massabruk och Arctic Papers pappersbruk ger logistiska fördelar och reducerar transportkostnader. Tillsammans med andra synergier beräknas man ta hem synergier på 80 miljoner kronor och vara fullt ut realiserade inom 12 till 18 månader.  

Den nya koncernen omsätter närmare sju miljarder kronor.

– Samgåendet mellan Arctic Paper och Rottneros är en bra och viktig affär. Betydande synergier höjer lönsamheten och dessutom bör svängningarna i resultatet minska genom både massa- och pappersproduktion samt ett minskat dollarberoende. Vi får en starkare balansräkning och ett högre sammanlagt börsvärde. Detta kommer att vara bra för såväl aktieägare som anställda, säger Olle Grundberg, ordförande i Arctic Papers tillsynsstyrelse.

Under 2011 sysselsatte Arctic Paper nära 1 600 personer. Rottneros driver två massabruk i Sverige med en total årlig produktionskapacitet om cirka 400 000 ton. Under 2011 sysselsatte Rottneros runt 300 personer.

Arctic Paper som i dag finns på Warszawabörsen har inlett förberedelser för och kommer att ansöka om notering på NASDAQ OMX Stockholm.

Styrelsen i Rottneros rekommenderar enhälligt Rottneros aktieägare att acceptera budet.