Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsplatsmobbning kan leda till självmord - här har man lyckats vända trenden

Falu kommun använder sig av en norsk metod mot mobbning på arbetsplatsen, som påminner om en polisutredning.
– Om man blir mobbad på sin arbetsplats och jobbar i en organisation som inte har något skydd för individen, då skulle jag fly. Då finns det inte en chans att klara sig, så hemskt är det, säger Richard Mårtensson som är HR-chef på Falu kommun.

För cirka två år sedan bestämde sig de ansvariga i Falu kommun för att arbeta på ett annorlunda sätt att utreda mobbning och kränkande särbehandling på arbetsplatsen.

– Varje år dör cirka 100 personer i Sverige på grund av bränder. Redan 1999 så fastslog man i en storskalig utredning att 100 till 300 människor tar sitt liv varje år till följd av mobbning i arbetslivet. Då kan vi ju fundera på hur mycket resurser vi lägger på att förebygga bränder och så kan vi jämföra hur mycket resurser vi lägger på att förebygga social ohälsa, säger Richard Mårtensson.

Richard berättar att man i Falun, för ett par år sedan, hade ett personalärende som fick honom att tänka om.

– Efter det kom vi i kontakt med Stefan Blomberg som är Sveriges främsta forskare på området. Jag läste in mig på den samlade forskningen inom arbetsmiljö och mobbning i världen, jag upptäckte att Norge var väldigt framgångsrika, säger han.

Så här går processen till

1. Klar policy för lika rättigheter och handlingsplan mot kränkande särbehandling.

2. Skriftlig anmälan omkränkande särbehandling.

3. Beslut om utredning – val av intern eller extern utredare. Utbildning krävs.

4. Tydliggöra vem som är beställare. Direkt chef kan aldrig vara beställare.

5. Skriftligt avtal för utredningen.

6. Hör anmälaren.

7. Hör den anmälde.

8. Samla in dokumentation.

9. Hör anmälarens vittnen.

10. Hör den anmäldes vittnen.

11. Analys och bedömning.

12. Skriftlig rapport med bedömning om händelserna utgör kränkande särbehandling eller ej utifrån AFS 2015:4.

13. Återkoppling till beställare.

14. Redovisning tillsammans med beställare för alla inblandade.

15. Arbetsgivaren beslutar om eventuella åtgärder.

– Det ska alltid finnas en säkerhetsventil, dit man kan gå om man inte kan gå till sin närmsta chef i organisationen, säger Mårtensson.

Richard berättar att man haft fem utredningar under de två åren som man använt sig av metoden, och att de människor som varit utsatta har kunnat stanna kvar i organisationen.

– Det klassiska är ju att de som blivit utsatta försvinner från organisationen, vilket är helt snedvridet, säger Richard Mårtensson.

Vad kan konsekvenserna av mobbning på en arbetsplats bli?

– I värsta fall kan det leda till självmord. Familjer kan också slås i spillror som en direkt konsekvens, säger Richard.

Richard berättar att det vanligaste är att en chef mobbar en anställd.

– Det kan vara genom att man förtalar, baktalar, förringar, tar ifrån arbetsuppgifter, hittar på saker om personer, nedvärderar och osynliggör, säger han.

– De personer som jag har mött, som blivit utsatt för mobbning har ju på ett eller annat sätt blivit rejält sargade. Både som medarbetare och människa. Det är inte alltid arbetsgivaren som utför mobbningen, men det är arbetsgivare som ska se till att det hanteras på rätt sätt, säger Richard Mårtensson.

Hur ska man gå till väga om man arbetar på en arbetsplats som inte har någon handlingsplan för utanförskap?

– Om man blir mobbad på sin arbetsplats och jobbar i en organisation som inte har något skydd för individen, då skulle jag fly. Då finns det inte en chans att klara sig då, så hemskt är det. Om de som är ansvariga på arbetsplatsen inte vill vidta åtgärder, riskerar man för mycket av sin hälsa för att stanna kvar, säger Richard Mårtensson.

FAKTA

Namn: Richard Mårtensson

Yrke: HR-chef på Falu kommun

Ålder: 36 år

Bor: Falun

Familj: Dotter på 9 år