Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket ställer krav på Orsa rovdjurspark – måste åtgärda brister i björnhägn

 
Björnattacken i Orsa Rovdjurspark
Visa alla artiklar

Annons

Arbetsmiljöverket har konstaterat ett antal brister hos Orsa rovdjurspark – vilka man nu ställer krav på parken att åtgärda.

Efter att, under hösten, ha genomfört ett antal arbetsmiljöinspektioner på Orsa rovdjurspark ställer Arbetsmiljöverket krav på brister som parken måste åtgärda.

Läs även: Efter björnattacken i rovdjursparken: Ännu en björn har avlivats

En punkt handlar om parkens hägn och staket.

I inspektionsmeddelandet skriver man att grävning har konstaterats som ett naturligt beteende hos brunbjörnar. Vidare förklarar man att det, under Arbetsmiljöverkets besök, framkommit att markområden runt stall och vid för- och bakhägn är utsatta för björnarnas grävande. Framför allt intill staketen.

Man skriver även att det tidigare framkommit att björnar grävt sig in till andra hägn.

Läs också: Två björnar i hägnet när djurskötaren dödades i rovdjursparken

Därför kräver Arbetsmiljöverket att rovdjursparken genomför en undersökning av alla hägn med brunbjörnar och därefter bedömer risken gällande om björn kan ta sig ut ur hägnet under staketet.

Utifrån den bedömningen måste parken sedan vidta åtgärder för att trygga personalens arbete i och utanför hägn med brunbjörn.

Läs även: Uppgifter: Rovdjursparken saknade lokalt skyddsombud

Det ställs även, under en annan punkt, krav på att rovdjursparken tar fram rutiner för att undersöka arbetsförhållanden och bedöma riskerna för ohälsa eller olycksfall i arbetet.

Om parken inte uppfyller kraven finns en risk om ett föreläggande eller förbud.

TV: Besökare berättar om hur han såg en björn gräva vid ett stängsel i Orsa rovdjurspark