Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket förelägger mot kränkande särbehandling

Efter att skyddsombudet anmält mobbingen på länsstyrelsen i juni 2012 till arbetsmiljöverket förelägger nu Arbetsmiljöverket länsstyrelsen att vidta åtgärder mot kränkande särbehandling.

Föreläggandet innebär, med hot om straffansvar, att länsstyrelsen senast första oktober ska ha fungerande rutiner mot kränkande särbehandling så att nya fall fångas upp och åtgärdas i ett tidigt stadium och länsstyrelsen tvingas också införa rutiner så att den som ändå kränks snabbt ska få hjälp och stöd.

Verket ålägger också länsstyrelsen att uppdatera rutinerna så att personal och skyddsombud medverkar i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Skyddsombudets anmälan i juli 2012 hade föregåtts av flera års problem inom en av enheterna där skyddsombudet vid upprepade tillfällen krävt insatser mot hot, kränkningar och aggressivt beteende.

Anmälan ledde till en inspektion i september 2012 där hälften av skyddsombudets av åtta attsatser stöks från fortsatt handläggning. Arbetsmiljöverket konstaterade redan då att rutinerna brast vad gäller kränkande särbehandling som arbetsgivarens skyldighet att samverka med personal och skyddsombud.

Vid en uppföljande inspektion i januari i år återstod flera brister och där visade det sig också att företagshälsovården Previa dokumenterat kränkningar. Arbetsmiljöverket fann också att arbetet tog lång och att samverkansrutinerna inte fungerade tillfredställande.