Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslös skickades till psykolog

Annons

Kvinnan som vill vara anonym har haft en del former av anställningar men när det har blivit tal om fast jobb har hon i samtliga fall fått leta efter ett nytt arbete. Efter flertalet liknande fall upplevde kvinnan att situationen var hopplös. Hon diskuterade detta med sin handläggare, Eva Tander, och psykolog kom på tal för att göra en utredning av henne.

- Det är inte vanligt att vi gör så, det händer kanske två gånger per år. Jag kan inte diskutera enskilda fall men som arbetsfrmedlare måste man ibland vara självkritisk och säga nu kan jag inte hjälpa den här personen något mer, säger Eva Tander.

Kvinnan har därefter pratat med en psykolog, blivit skickad därifrån till Rättvik där hon brevledes fick svara på en enkät. Och vidare tillbaka till Malung för en ny psykologisk utvärdering.

- Jag fick svara på konstiga frågor som vet du var du befinner dig och i enkäten som friskförklarade mig fick jag en flersvarsfråga om jag brukade bränna ner hus, nu ska jag tillbaka till Malung igen så de kan göra en riktig psykologisk utvärdering, allt det här har gjort att jag mår sämre och känner mig kränkt, säger kvinnan.

Eva Tander menar att huvudsyftet när en sådan ställning tas är att det inte finns något annat att göra och att en sådan sak alltid görs i samråd med personen i fråga.

- Om personen inte vill kan den alltid säga nej, säger hon.

Du tror inte att det kan vara svårt för en person som känner sig nere att identifiera vad den egentligen behöver?

- Jag litar på min egen bedömning, naturligtvis så diskuterar vi igenom det och om en person säger att den mår dåligt så är detta ett verktyg att ta till. Om personen inte vill kan den återigen säga nej.

Kvinnan bedömdes av psykologen i Malung att hon bland annat läste långsammare än vanligt, något som inte förklarades utav att hennes modersmål inte är svenska enligt psykologen utan att hon istället tänkte långsammare än vanligt. Kvinnan känner nu att det kommer ta lång tid innan hon kommer kunna komma tillbaka till arbetslivet.

- Mitt självförtroende är väldigt lågt just nu men jag hoppas att det kommer ordna sig längre fram, säger hon.

Mer läsning

Annons