Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslivet – en fotbollsmatch

Arbetslivet kan liknas vid en fotbollsmatch.
Det är viktigt att vara överens om vilket mål man siktar på. Det gäller också att veta var gränserna går, att inte komma utanför de vita linjerna som markerar spelplanen.
Alla spelare i laget är viktiga kuggar i maskineriet. Det går inte att ha elva Zlatan, eller elva målvakter, eller elva Ronaldo som ligger och gråter i gräset.

För den som inte fattar det sistnämnda så är Ronaldo tydligen en portugis som är känd för att filma för att få domaren på sin sida. Han kanske finns på din arbetsplats?

Nu är det höst igen – dags för avspark inför säsongen. Vi bör vara vältränade och utvilade när vi träffar kollegorna och börjar köa till kaffeautomaten igen. Vi bör vara överens om vilket spel vi spelar och vilka regler som gäller. Det gäller att snacka med varandra, både på kontoret och på verkstadsgolvet, precis som på den gröna fotbollsplanen.

– Folk hajar fotbollsspråket, det funkar för att beskriva mjuka värden. Kommunikation är det viktigaste i arbetslivet. Vi brukar lite raljerande säga att om alla kunde det så skulle vi vara arbetslösa. säger Sylwe Olsson.

Tillsammans med Cecilia Olsson har han skrivit boken Den gemensamma spelplanen. Metoden började Sylwe utveckla redan i början 1980-talet och har följt med genom hela arbetslivet, som chef och nu som utbildare. Han är fotbollsfantast, lutar sig engagerat framåt i soffan och pratar om hur spelet är en magisk kombination av taktik, samspel, vilja, individuell skicklighet... Och så kommer det lite överraskande tillägget: Precis som i arbetslivet.

Vi träffas på gården i Äppelbo där Cecilia och Sylwe Olsson bor, och som också bas för deras arbete som konsulter. De jobbar med personalgrupper och handleder chefer.

– Att jag skulle skriva en bok om fotboll är helt otippat, men jag gillar tänket, säger Cecilia Olsson.

Hon talar om hur ett gemensamt språk faktiskt hjälper i vardagen. Det ger en tydlighet åt relationer som annars är svåra att beskriva. Att säga till någon "du gör inte ditt jobb" är svårt, folk blir kränkta. Det är lättare att säga till någon "du håller dig inte på spelplanen".

– Kanske är det som när man berättar historier för barn med hjälp av handdockor, man tar ett kliv bakåt från känslan, skapar distans, det blir inte lika personligt, säger Cecilia Olsson.

Att skriva boken var svårt, de fick lov att fördjupa och vidareutveckla, kolla forskning och slutföra tankegångar, göra allt lättsmält och begripligt. De betonar att tankegångarna inte är nya, men i fotbollstermer blir det mer hanterbart.

Med fotbollsspråket kommer det självklara att alla inte kan vara Zlatan i laget. Han är enastående, men bara en av elva, det är ju också förbundskapten Hamrén noga med i intervjuer. I arbetslivet är han kanske toppsäljaren, men alla och särskilt chefen måste veta att han som sitter i växeln och hon som skriver offerter också är viktiga kuggar i laget.

Det händer att Zlatan-figuren tar sig friheter, kanske använder han tjänstebilen på fritiden, eller smiter tidigare från jobbet. Då har han gått utanför sidlinjerna, kanske har de blivit suddiga under spelets gång.

Sylwe och Cecilia Olsson pratar om att krita spelplanen, fixa de vita linjerna. Arbetsgruppen måste göra det tillsammans, och komma överens om vilka regler som gäller.

– Chefen måste kunna ta ett snack med stjärnan som inte följer reglerna. Ofta har han inte förstått att de gäller honom också. Det krävs inte att han gillar dem, men han ska förstå och acceptera, säger Sylwe Olsson och konstaterar att många chefer är rädda för att säga till.

Det är svårare att vara chef nu för tiden. Förr i tiden gjorde folk som de blev tillsagda, nu ifrågasätter vi lättare auktoriteter, det ställer större krav på ledarskap, att ge feedback och sätta gränser.

När Sylwe och Cecilia Olsson jobbar med personalgrupper och chefer är de noga med att betona det som fungerar. I fotboll blir en lysande vänsterskytt sällan tillsagd att använda högerfoten mer.

– Folk brukar säga: Vi orkar inte med en förändring till. Därför gäller det att förstärka det som är bra, att först tala om styrkor, och först därefter titta på vad som behöver utvecklas, säger Cecilia Olsson.

Domaren då? Vem är det? Jo, alla i gruppen – det ju det ett gemensamt språk och regler handlar om.

– När vi var yngre och spelade hade vi ju ingen domare. I och för sig blev det ofta så att vi diskuterade mer än vi spelade, säger Sylwe Olsson.

Han påpekar att ett jobb trots allt bara är ett jobb. Visst bör du vara engagerad, men du ÄR inte ditt arbete. Brinn, men brinn inte upp. Ta en match i taget

Att göra mål är viktigt, fast det hjälper inte hur hårt man skjuter, om man inte vet var målet är. Cecilia Olsson pratar om hur folk ofta sliter folk ut sig i onödan, skjuter med full kraft när en tåfjutt räcker, eftersom de inte vet riktigt vad målet är, vad som förväntas.

– Bäst är att skruva den i krysset, säger Sylwe Olsson.

Och så åker vi till Gullängen i Äppelbo för att ta bilder – där är gräset grönt och planen kritad.