Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetskläder i förskolan borde vara en självklarhet

Kommunal har under många år haft med sig frågan omarbetskläder till förhandlingsbordet. Och kommer fortsätta med det – tills en lösning är på plats.

Alla som någon gång hämtat barn i förskolan förstår att personalens kläder lever ett hårt liv om dagarna. Inte minst snöslaskiga perioder, när barnens täckbyxor i princip står av sig själva i kapprummet.

Många timmar spenderas utomhus oavsett regn, snö och minusgrader. Aktiviteter äger rum i sandlådor, på leriga gräsmattor och gärna i anslutning till vattenpölar. Inomhus utforskas olika material såsom klister, lera, tuschpennor och målarfärg. Det äts och dricks vid flera måltider. Många möten sker på golvet.

Och oavsett inne eller ute – så kommer personalens kläder i kontakt kroppsvätskor av olika slag. Det kan vara tårar, snor, blöjbyten, hjälp vid toalettbesök eller någon liten som kastar upp maten.I allt detta borde arbetsgivaren ta ett ansvar. Som regel, alltid och överallt. Men så är det inte idag.

Det borde vara standard för arbetsgivare inom barnomsorgen att tillhandahålla funktionella arbetskläder. Det tycker inte bara vi inom Kommunal utan också 81 procent av svenska folket. Det stod klart när vimed hjälp av Sifo undersökte frågan i februari i år.

Inom många mansdominerade branscher är arbetskläder närmast en självklarhet – fastighetsskötare, maskinister,bussförare, parkarbetare, vaktmästare. Ibland beror det på uniformskrav eller attde klassas som skyddskläder, men inte alltid. Då är marknadsföring, attprofilera en yrkesskicklighet och undvika slitage på privata plagg skäl som taspå allvar.

Inom kvinnodominerade branscher ser det annorlunda ut. Om du får arbetskläder eller inte beror ofta på var i landet och för vilken arbetsgivare du jobbar. Förskolan är ett tydligt exempel, trots att personalen sliter hårt på privata kläder varje dag.

Kommunal har under många år haft med sig frågan omarbetskläder till förhandlingsbordet. Vi kommer fortsätta med det – tills en lösning är på plats. För vi vet hur viktig den är och det är uppenbart hur denpåverkar både vardagen på jobbet och privatekonomin.

Men det finns också andra aktörer som kan ta täten och fåtill en förändring. Smarta arbetsgivare samt modiga och kloka politiker.

Personalen inom barnomsorgen är inte bara avgörande för våra minstas tillvaro och start i livet. Deras yrkesskicklighet säkerställer också attföräldrar, med vetskap om att barnen har de bra, kan gå till sina jobb ochbetala skatt. Det gör arbetsvillkor – såsom tillgång till arbetskläder - tillen framtidsfråga. Och inte bara för alla som arbetar inom barnomsorgen, utanockså för föräldrar och samhället i stort.

Tobias Baudin, förbundsordförande, Kommunal

Malin Ragnegård, avdelningsordförande, Kommunal Bergslagen

0

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel