Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsförmedlingens analytiker om Dalarnas arbetsmarknad: "Uppriktigt oroad för framtiden"

Arbetsförmedlingen anser att den arbetsföra befolkningen i Dalarna måste växa.
– På något sätt behöver vi lösa problemet med kompetensbristen, det är avgörande för Dalarnas framtid, säger analytikern Jan Sundqvist.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

SÅ KÖPER DU PLUS

För två år sedan nåddes den historiska brytpunkten på arbetsmarknaden i Dalarna, då antalet lika många lediga jobb var lika många som antalet inskrivna arbetslösa personer. Nu skriver Arbetsförmedlingen i Dalarna i ett pressmeddelande att den arbetsföra befolkningen i länet måste utökas.

Det faktum att de arbetslösa unga vuxna, mellan 18 och 24, saknar utbildning eller har fel utbildning för att kunna ta de lediga jobben kallar Arbetsförmedlingen för "den gigantiska missmatch som finns på arbetsmarknaden".

- Jag är uppriktigt oroad för framtiden, jag har förutspått detta under 15 års tid och nu börjar effekterna bli synliga, säger analytikern Jan Sundqvist i pressmeddelandet.

En sak som görs för att försöka råda bot på situationen är utvecklingsbolaget Falun Borlänge-regionens satsning Arbetsmarknadskunskap som ska inspirera unga att göra medvetna studie- och yrkesval.

– Våra unga saknar tydlig koppling till läget på arbetsmarknaden när de gör sina val inför framtiden. Vi lägger frågan om framtidens kompetensförsörjning i knät på våra 15-åringar utan att ge dem tillräckliga kunskaper att basera sina val på, säger Ingrid Saksvik, kommunikatör på Falun-Borlänge-regionen.

– Våra erfarenheter visar att många unga inte har tillräcklig insikt för att göra medvetna val utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv. Det är upp till oss vuxna att stötta våra unga i deras val. Unga säger att de vill ha jobb men många väljer en väg som inte leder dit, säger Pierre Mörck, som föreläser om Arbetsmarknadskunskap.

– Vi kommer att behövas varenda en och fler därtill och det är viktigt att vi ser läget på arbetsmarknaden som ett gemensamt problem, som det ser ut i dag drabbas vi alla av missmatchen, säger Jan Sundqvist.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips