Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetet vid Broån avstannat

Arbetet med Juhlins bro har stoppats. Den kraftiga nederbörden under hösten har förhindrat bytet av vägtrummor och kommunen vet inte när arbetet kan återupptas.

Juhlins bro stängdes av i mitten av augusti eftersom vägen höll på att sjunka ihop. Arbetet skulle ta tre månader och innefattade ett byte av de tre vägtrummor som går under vägen. De ska ersättas med en ny, större trumma, men den har fortfarande inte kommit på plats.

Orsaken är det kraftiga regnet som lett till att arbetets avbrutits. Det är nu dubbelt så mycket vatten som vanligt i ån.

– Det går inte att jobba på grund av att moder natur ställer till det. Arbetet har kommit ungefär halvvägs, säger Hedemora kommuns Per Torsell.

– Slutar det regna har vi problemet att det blir kyla i stället. Det blir ett moment 22 med väderleken, säger han.

Med tjäle i marken kan arbetet inte återupptas. Kommunen vet inte när bron blir klar, men det kan dröja till våren.

– Det är dåligt. Ska vi ha det såhär, med jord och lera överallt. Det ser tråkigt ut, säger Yvonne Spjut som går sin promenad med hunden Nemo varje dag förbi Juhlins bro.

Hunden Nemo, som vanligtvis springer runt på gräset, får nu gå i lera.

– Vi får se vad som händer med vår fina blomsteräng till våren. Det kommer att dröja tills det kan växa upp något där igen, säger Yvonne Spjut.

Laila och Bernt Nordahl bor mittemot arbetsplatsen vid Broån.

– Vi har ingen vacker utsikt längre, säger Bernt Nordahl.

Sedan bron stängdes av har folk slutat gå förbi på vägen, som innan var "skolbarnens stråk", säger de.

– Nu tar de andra vägar. Det har blivit lite trassligt, det var skönare att ha bron, säger Laila Nordahl.

De har bott i huset i elva år och aldrig tidigare har de varit med om att det fallit så mycket regn.

– Vattnet brukar sjunka bort efter vårfloden men i år blev det snarare tvärtom. Jag lider med de som arbetar här. Men också med de äldre som nu tvingas gå omvägar, säger Bernt.