Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är inte nöjd med statministerns svar

Anita Järpholm blev arbetslös i april 2011. Snart upptäckte hon, brister i a-kassesystemet och skrev därför ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt.
– Jag har fått svar av statsrådsberedningen men jag är inte nöjd med svaret. A-kassereglerna fungerar inte. Verkligheten ser annorlunda ut än vad politikerna tycks tro, anser Anita Järpholm.

I huvudsak vänder sig Anita mot den del av arbetslöshetsförsäkringen som innebär att 75 dagar av de totalt 300 dagar a-kassan omfattar, får den arbetssökande arbeta deltid och få a-kasseersättning som motsvarar en heltidsersättning. Den så kallade deltidsersättningen går därmed bara att få under 75 dagar.

Anita anser att deltidsdagarna är för då och de hindrar henne fån att ta deltidsjobb, efter deltidsdagarna är slut.

– Jag har inte råd. Det är svårt att klara sig på en halvtidslön eller mindre än heltidsersättning. Då tackar den arbetssökande nej till jobb för att kunna stämpla upp till a-kasseersättning som motsvarar heltid. Det är fel tycker jag. Det är bra att ta de jobb man får, visa arbetsgivaren vad man går för och eventuellt ha möjlighet att få jobba mera.

Sofia Fölster, statsrådsberedningen, har svarat Anita å statsminister Fredrik Reinfeldts vägnar att frågan är felställd.

– Försäkringen premierar inte arbetslöshet, den premierar sökande efter ett arbete som i sin tur gör att man inte längre behöver få ersättning från försäkringen.

– Tidigare kunde den som var deltidsarbetslös och arbetade 80 procent "stämpla upp" så länge som sex år. Eftersom det var möjligt att återkvalificera sig genom att arbeta deltid var det i vissa fall möjligt att "stämpla upp" ännu längre. Detta rimmar illa med utgångspunkterna för vår arbetslöshetsförsäkring, nämligen att den ska hjälpa människor att hantera omställningar i arbetslivet. Det är svårt att se hur flera års deltidsarbetslöshet kan betraktas som en omställning, skriver Sofia Fölster i svaret.

– Den tidigare generösa attityden till deltidsstämpling legitimerade också utanförskap.

– Arbetsgivare utnyttjade också systemet, som är ägnat att hjälpa enskilda, för att subventionera och skapa flexibilitet i sin egen organisation. Vi tar med dina synpunkter i vårt arbete.

Enligt Anita Järpholms fackliga organisation, Vision som är anslutet till TCO för de fackliga organisationerna en debatt kring just a-kassereglerna.

– Diskussionen kring a-kassereglerna är mycket aktuell och Vision står bakom de skrivningar som TCO presenterat, det vill säga arbetet med att driva genom bättre a-kasseregler, säger Nathalie Johansson, rådgivare Vision Direkt.