Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det så bra med Nato?

Socialdemokratins motstånd mot svenskt medlemskap i Nato häcklas i DT:s ledare den 2 oktober. Motståndet sägs vara ett nostalgiskt fasthållande vid tron på den svenska modellens överlägsenhet.

Men hur bra är ett framtida svenskt medlemskap i Nato? Det medför inte bara rättigheten att få hjälp med försvar vid angrepp. Det innebär också skyldighet att hjälpa andra som angripits.

Svensk militär – i den mån den då existerar – skulle bli delaktig i krig på främmande mark under Nato-ledd och troligen amerikansk ledning.

Svensk trupp är känd för att i fredsbevarande operationer kunna behålla vett och sans i trängda lägen. Den centraliserade krigsledning som blir följden av Nato-medlemskapet är främmande och riskabel för svensk trupp.

I ett angreppskrig drar Sverige på sig risker för repressalier på hemmaplan eventuellt med en onödig påspädning av nutidens terrorism.

Sveriges neutralitet i krig och alliansfrihet i fred ger oberoende och självständighet. I ett Nato-medlemskap blir den traditionellt höga svansföringen i utrikespolitiska frågor inte lika självklar.

Ett tuffare motstånd mot ett aggressivt och expansivt Ryssland blir känsligare och kanske svårare att bjuda. Svenskt bjäbb kan också lättare avfärdas som Husbondens röst.

Från rysk sida kan med visst fog medlemskap ses som en provokation och ett ändrat förhållningssätt.

Svensk teknologi måste bli mer Nato-kompatibel – det vill säga i hög grad amerikansk. Vår egen flyg- och vapenindustri ska inordnas i Nato:s . Rädslan för teknikspridning ger svenska uppfinnare än större svårigheter i patentsammanhang.

Att JAS, svenska pansarskott och robotar städas undan gläder en del. Men sammantaget är det bra med större skepsis mot svenskt medlemskap i Nato än vad DT visar.

Hans Kinell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare