Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är de särskilt illa sedda i Dalarna?

Annons

När LSS-lagen infördes 1994 förstärktes de funktionshindrades rättigheter på många sätt. En del av vardagen för de funktionsnedsatta är att gå till sin arbetsplats för att utföra lämpliga arbetsinsatser till exempel legoarbeten, sköta kaffeserveringar till personal på olika arbetsplatser med mera.

Detta kallas för daglig verksamhet och ger denna grupp en meningsfull vardag med arbetsträning och träning i att klara sig själva. I regeringens proposition om LSS rekommenderas att deltagarna i daglig verksamhet ska få någon form av ekonomisk ersättning. Denna grupp i samhället lever på lägsta möjliga sjukersättning och får lägsta möjliga standard även som pensionärer. Många gånger måste anhöriga ställa upp med pengar för att brukaren ska kunna unna sig något lite utöver det vanliga.

Det tog ett par år innan man upptäckte att lagen inte var tvingande. Mora kommun var först i Sverige att besluta om att ta bort denna ersättning som i regel ligger runt 20-35 kr per dag. Kännedomen om detta spreds snabbt i närområdet och på kort tid så tog även Orsa, Älvdalen, Malung, Vansbro och Leksand bort ersättningen. För till exempel Älvdalens kommun innebar det en årlig besparing på endast 126 000 kronor. 1998 togs också ersättningen bort i Falu Kommun men efter ett medborgarförslag så återinfördes den 2014.

Säter och Ludvika Kommuner har också tagit bort den på senare år. Dalarna är unikt med 8 av 15 kommuner som inte lämnar habiliteringsersättning. I hela Sverige är det 87 procent av kommunerna som lämnar ersättningen. Det är framför allt länets norra och västra delar som syndar. Det som är anmärkningsvärt är att besluten i de flesta kommuner tagits i stor överenskommelse mellan partierna.

Man frågar sig om de funktionsnedsatta är särskilt illa sedda medborgare i Dalarna eller om de förtroendevalda politikerna i Dalarna saknar empati och förståelse för en av samhällets resurssvagaste grupper. Då i mitten på 90-talet när besluten om indragningarna av habiliteringsersättningen i norra och västra Dalarna togs så var precis som nu C och S de dominerande partierna och de har därför ett stort ansvar för åtgärderna. Dessa politiker är nu efter 20 år i stor utsträckning ersatta med nya ledamöter. Frågan är om dessa nya förtroendevalda är beredda att ompröva sitt ställningstagande. Det är hög tid att Dalarna lämnar jumboplatsen i statistiken. Det finns anledning att skämmas över den nuvarande positionen.

Faktauppgifterna är hämtade från Socialstyrelsens hemsida och beslutshandlingar från de berörda kommunerna i Dalarna.

Lars Jalkevik

styrelsen för FUB Dalarna

Fotnot: FUB står för Föreningen för barn ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons