Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är bruna fläckar farliga?

Fråga:  Min katt (bengalhona) är knappt åtta år och har fått några bruna fläckar på sin iris. Första fläcken på kattens vänstra öga såg jag för något år sedan, den har växt något och blivit lite brunare i färgen. Den större fläcken i kattens högra öga upptäckte jag nyligen. Hon verkar inte lida något av fläckarna, och jag har inte sett någon annan irritation i ögonen.

Vad kan detta vara? Min plan är att låta undersöka katten i samband med kommande vaccination, men är det mer akut än så? Eller behöver jag beställa en tid till ögonspecialist?

Tacksam för svar.

Helena Dayment

Svar:  Det är vanligt att katter får pigmentfläckar på iris (regnbågshinnan).
Oftast är de helt godartade men katter kan även få tumörer, som melanom, i iris.
Man kan inte, på ett lätt sätt, ta prover inifrån ögat och brukar därför rekommendera att en ögonutbildad veterinär gör en bedömning på hela ögat.
I ditt fall där din katt har fläckar på båda ögonen, som inte ser upphöjda ut, kan man nog nästan säkert säga att det inte är något farligt.
Det är alltså inte bråttom men om man ska kunna titta in ordentligt i ögonen behövs det en veterinär med speciell utrustning och utbildning.

Med vänlig hälsning
Marie Granar
Leg vet