Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äppelsniffare fick årets guldärta

Annons

Det är växtbytardag på gamla Staberg och trädgårdsmästaren Olle Ridelius har just tagit emot Guldärtan, en utmärkelse från Programmet för odlad mångfald och länsstyrelsen.

- Det här är ett bevis för att man har jobbat med någonting som man trodde på. Jag har letat efter varenda äppelsort som har funnits, säger Olle Ridelius.

Olle kom till Vassbo som trädgårdsmästare 1986. Han uppmuntrade eleverna att åka runt och beskära folks fruktträd. När nya äppelsorter dök upp undrade han varför de inte fanns i trädgårdsskolans park. Så började samlandet av dalaäpplena.

- När jag började var det inte fint att lukta på äpplen. Jag har gått ett steg till. När någon frågar lite tveksamt, vad är det här, då biter jag i det. Och då säger jag att det är Gyllenkroks astrakan. Är det? säger han. Det är en sen typ, säger jag.

Bakom Olle puttrar en grön flakmoppe iväg med några nyss ympade äppelträn. Själv har han 350 nya träd att sköta i växthuset på Vassbo. På önskelistan hägrar flera svårfunna sorter som Seminarieäpple och Riddaräpple. Hans egen favorit är ett litet, rött juläpple.

- Eldrött duväpple, som heter Pijon på engelska och franska. Men det enda som är ätbart nu och är krispigt, det är Royal gala.

Fakta: Tre Guldärtor i Dalarna

  • 17 guldärtor har delats ut sedan 2002. Programmet för odlad mångfald och landets länsstyrelser står bakom priset.
  • Tre av pristagarna finns i Dalarna. 2005 fick två Rättvikspar ta emot utmärkelsen. Bengt och Britta Eskils belönades för att ha bevarat gråärten. Sara och Tomas Jons fick pris för sitt arbete med gamla växtsorter vid Boda Gammelgård.

Annons