Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Appelquist om showen som kommer till Dalarna: "Mamma blev inte glad"

Komikern Kristoffer Appelquist kommer till Falun med showen "Kristoffer Appelquist är död".
– Det är mycket trams och skoj, men allt har något med döden och sorg att göra.

Annons

Titeln på föreställningen är inte alltför positiv, och alla gillar inte namnet på showen.

– Min mamma blev inte glad, konstaterar Appelquist.

Men även om det är en dyster titel så lovar han att det är en ren och skär humorshow som kommer till Kulturhuset tio14 i Falun på torsdagskvällen.

– Det är sorg och död och sånt allvarligt, men sett genom en komikers ögon. Humor är ju mitt språk, jag kan inte göra annat.

I en beskrivning av föreställningen står bland annat; "Han berättar om det roligaste han någonsin varit med om - sin mormors begravning".

– Det var så klart sorgligt, att ta farväl av mormor. Men hon var Jehovas vittne, och pastorn som skulle prata hade ett mikrofonstativ som var motoriserat, och när micken skulle föras till munnen så blev det fel så att den hamnade nere vid kuken. Vi kom dit och grät av sorg, men när pastorn började clowna sig så skrattade jag och pappa så vi grät. Det blev ändå ett värdigt farväl på nåt sätt.

Appelquist beskriver showen som "humorvarianten av en 40-årskris", och stoppet i Falun är det näst sista på turnén. På telefon försöker han beskriva lite av tanken med föreställningen, hur man gör humor av elände.

– Det är ju som det här med att hundar inte blir så gamla. Och för att det inte ska bli så sorgligt så ljuger vi människor för varandra genom att uppfinna "hundår", så att vi kan säga "ja ja, men han blev ju ändå 80 år" även fast hunden inte levde längre än tio år. Och då kan man börja fundera... i Afganistan blir människor ofta bara 45 år. Kan man då börja räkna i afgan-år? Så att dom blir 90 i stället?

Och den klassiska lokaltidnings-frågan: vad är din relation till Falun?

– Dels har jag varit ner i koppargruvan flera gånger. Och Maria Bloms Masjävlar är en fantastisk film. Jag tycker mycket om Falun.

....

LÄS MER: Nyheter och reportage från Falun