Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apparat som gör skillnad

Nu har pensionärsföreningen SPF Skinnarbygd i Malung skaffat sig egen "starthjälp". För 12 000 kronor har föreningen köpt en hjärtstartare, som ska finnas till hands vid sammankomster och resor.

– Sedan vi på ett möte haft besök av ambulanssjukvårdare, som berättade om hjärt-lungräddning och hur viktigt det är att insatsen kommer snabbt i gång, så beslutade föreningen att vi ska skaffa en egen hjärtstartare, säger Jarl Christoffersson i SPF Skinnarbygd.

Maskinen har kostat föreningen 12 000 kronor. Tanken är att den först och främst ska finnas till hands i Lillmokyrkan där föreningen har sina sammankomster.

Där blir förstås hjärtstartaren också tillgånglig för andra besökare vid akuta situationer.

Pensionärsföreningen har också en idé om att kunna ta med hjärtstartaren vid tillfällen då man åker iväg på sina resor.

– Närmast ska alla medlemmar, som vill, få utbildning i hjärt-lungräddning, och hur man använder hjärtstartaren om någon drabbats av hjärtstopp/andningsstopp.

Hjärtstartaren ska vara tämligen enkel att handha.

När man satt på de två elektrodplattorna på bröstet så ger maskinen instruktioner om hur hjälparen ska arbeta med hjärtkompressioner och inblåsningar på den livlöse.

Den talar även om ifall man gör för "svaga" hjärtkompressioner.

Och den kan vara skillnaden mellan liv och död.