Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anton fick kockbesök i present

12-åriga Anton Pennonen är en glad kille med stort matintresse. När han fyllde år så kom farmor Kerstin på idén att han skulle få laga mat med en kock som present, något som uppskattades mycket av Anton.

Det blev kocken Pernilla Sterner som gärna medverkade till presenten, vilken var att laga trerätters middag tillsammans med Anton.

– Ja, vi funderade på vad vi skulle köpa på hans 12-årsdag, och när vi hörde talas om Pernilla genom en artikel i tidningen så kontaktade vi henne, säger farmor Kerstin Pennonen.

Anton har enligt farmor Kerstin hela tiden sagt att han vill bli kock, och han har också haft egna menyer som släkten kunde beställa från när de kom på besök.

När vi träffar kocken Pernilla och Anton hemma i farmor Kerstins hus, är de i full fart med att förbereda middagen. Anton vispar äggvitorna till det som ska bli den hemmagjorda efterrättsglassen, och Pernilla hackar rödlök och Gustavskorv till toasten.

– Jag tycker det här är hur fantastiskt som helst, säger Anton och gör snart eldprovet på äggsmeten, genom att vända på bunken för att visa att smeten sitter kvar.

– Det här är bättre, att få ett minne, hellre än att bara få en sak som går sönder, fortsätter den kloka 12-åringen.

Menyn för dagen är Gustavskorvtoast till förrätt, huvudrätten är helstekt fläskfilé med ugnsrostad potatis och rotfrukter, som serveras med peppar och ananassås. Efterrätten är amerikanska pannkakor med jordgubbar, glass och choklad. Bakgrunden till menyn är önskemål från familjen och sedan bestämde Anton tillsammans med sin mamma och lillasyster Moa, vad det slutligen skulle bli.

Pernilla och Anton hade redan en stund före vi kom dit, gått igenom hur alla rätterna skulle tillagas och i vilken ordning. Det märks tydligt att Anton har ett stort intresse för matlagning samt att han lär sig väldigt snabbt. Ibland tittar han till och med på recept innan han går och lägger sig:

– Jag gillar varmrätter som kött, för det tar lång tid att tillaga och så finns det så många såser som kan passa.

Tolv personer är inbjudna till middagen och de två kockarna har flera timmars jobb framför sig innan allt är klart.

Pernilla Sterner som har företaget PS life is good har lång erfarenhet inom kockyrket. Hon specialiserar sig bland annat på att åka ut till folk och laga mat på plats i deras kök, något som hon troligtvis är ganska ensam om. Hon har också catering, provsmakarkvällar samt ger tips och idéer inför fester. Att på det här sättet laga mat tillsammans som en present, vill hon gärna göra mer av:

– Det är det här som är roligt, framför Pernilla samtidigt som hon steker de hela fläskfilerna i en stor stekpanna.

Anton som gjort klar glassen, springer ner med den till frysen, hämtar upp två papperspåsar med potatis och börjar med pannkakssmeten. Pernilla har gjort klart toasttoppningen som består av bland annat Gustavskorv, Crème fraiche och rödlök. Smakar riktigt gott kan både undertecknad fotograf och reporter intyga.

Vi lämnar de bägge hårt arbetande kockarna drygt en timme innan gästerna kommer och är övertygade om att maten blir en succé.