Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen sitter Selma vid ån

Äntligen står Selma Lagerlöf staty i Falun, eller snarare sitter.

På fredagen var det högtidlig avtäckning. Lakanet flög av och nobelpristagaren sneglade neråt polishuset.

Efter många turer får äntligen staden en påminnelse om att det faktiskt var här Selma Lagerlöf skrev flera av sina mest kända böcker.

Extra nöjd var Falupartisten Bernt Backlund som för elva år sedan skrev en motion om att sätta upp just Arvid Backlunds staty någonstans i Falun. Den finns redan i Sunne och Karlstad, men det här kan ses som ett sätt att kräva värmlänningarna på en rättmätig bit av Selma-kakan.

Nu sitter hon alltså även vid åkanten bredvid gamla gamla brandstationen. En orsak till dröjsmålet är årslånga diskussioner om hur Fisktorget ska planeras.

Falu messingssextett spelade så fint, i plommonstop och värmande vadmalskostymer. Ett 80-tal hade samlats för att höra kommunfullmäktiges ordförande Karl-Erik Pettersson som berättade om hur författarinnan flyttade till Falun 1897 och skrev bland annat En herrgårdssägen, Jerusalem-böckerna och Nils Holgerssons underbara resa här.

Tre av hennes bostäder är tyvärr rivna, bara Centralpalatset står kvar. I villan på Vårliden fortsatte hon att bo på vintrarna, när det blev för mycket turister på Mårbacka.

Och Arvid Backlund avbildade henne, han visste vad det innebär att ha en ond höft, så han lät henne sitta lite på sned för att avlasta den. Han var bondsonen från Svärdsjö som blev konstnär.

– Nu måste vi döpa om det här till Selma Lagerlöf-parken, utropade Karl-Erik Pettersson.

Namnkommitténs ordförande Jan-olof Montelius var dock tveksam. Parken är just döpt till Åkanten, och Selma har redan en plats uppe vid högskolan.