Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen har Estelle träffat lillebror - här är första bilden

Kronprinsessan Victoria har fött sitt andra barn – en pojke.
Nu under morgonen har prinsessan Estelle fått träffa sin lillebror för första gången.
– Alla mår bra och är glada, säger hovets informationschef.

– Prinsessan Estelle har varit på sjukhuset nu på morgonen och har fått träffa sin lillebror. Familjen har nu fått åka från sjukhuset till Haga och alla är väldigt glada och lyckliga, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till TT.

Läs även: Gratulera familjen här!

Hon meddelar att det snart kommer att läggas ut en mobilbild. Nu väntar närmast vittnesbekräftelsen för den nya familjemedlemmen, som kommer äga rum ute på Haga slott.

Därefter hålls konselj på Slottet i dag klockan 11.15. Då informerar kungen om prinsens namn, tilltalsnamn och titel. Då medverkar även statsminister Stefan Löfven (S), talman Urban Ahlin (S) tillsammans med riksmarskalk Svante Lindqvist och statsfru Kirstine von Blixen-Finecke.

– Victoria och Daniel överraskade ju väldigt med Estelle förra gången, så jag tror inte det blir ett av de allra mest föreslagna namnen, säger namnforskaren Katharina Leibring till TT.

Läs även: Gissa namnet på nye prinsen här

Under gårdagens pressträff berättade Prins Daniel att de redan bestämt sig för vilka namn det blir. Enligt Katharina Leibring brukar föräldrar överlag vara mer traditionella när det gäller pojknamn än flicknamn. Det skulle kunna tala för exempelvis namn som Oscar, Philip, Carl eller Gustaf. Eller varför inte Olle, som Prins Daniels pappa? Bertil och Eugen är också namn som finns i släkten.

– Å andra sidan kanske man gärna tar ett tilltalsnamn som ligger lite i stil med Estelle. Generellt brukar man tycka att namn på syskon får gärna höra i hop och då skulle vi kunna hamna lite var som helst.

– Både Victorias och Madeleines barn har ju fått namn som fungerar även internationellt, och det kommer säkert den här lille pojken också få, fortsätter Leibring.

Salut på fem orter

Klockan 12 följer salutering på fem orter i landet: Stockholm, Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg, innan det blir tacksägelsegudstjänst Te Deum i Slottskyrkan.

På eftermiddagen, klockan 13–16, finns det gratulationslistor på Slottet för att allmänheten ska kunna lämna en hälsning.

När den nyblivna tvåbarnspappan prins Daniel lämnade bebisbeskedet i går kväll sade han:

– Jag är jätteglad, ni vet ju var mina känslor är någonstans, sade prinsen och syftar på sitt uttalande om att "mina känslor är all over the place" när storasyster, prinsessan Estelle föddes.

"Lik sin mor"

Såväl mor som barn mår bra. "Ni kvinnor är en urkraft", sade prinsen och berättade att den nyfödde "är lik sin mor, glädjande nog".

– Allt har gått väldigt bra, det gick fort. Vi kom in i kväll, sade prins Daniel och avslöjade att det fälldes glädjetårar vid födseln.

Han berättade också att det var han som klippte navelsträngen. Däremot visste han och kronprinsessan inte i förväg att det skulle bli en pojke. Prinsessan Estelle visste inte heller att hon har blivit storasyster. Det beskedet får hon först nu i dag.

Den nyfödda pojken tar plats som nummer tre i successionsordningen efter sin mamma Victoria och storasyster Estelle.

Mer kungligt!