Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen förstår jag poplåten

På eftermiddagen i fredags kom jag på mig själv med att gå och nynna på en slagdänga jag inte hört sedan jag dansade till den i Grängesbergs Folkets park på 1980-talet – The only way is up med Yazz.

Det var först i fredags jag insåg att låten handlar om S och landstingsskatten.

Jag har varit med i Dalarnas journalistik så länge att jag minns när ordföranden i landstingsstyrelsen hette Christer Wahlbäck (S). Han satt i ett telefonväkteri här på tidningen och tog emot samtal från upprörda pensionärer, dagen efter att han förklarat att nu måste skatten för dem höjas.

De som ringde in fick löftet att skattehöjningen var tillfällig. Wahlbäcks löfte befästes sedan från talarstolen i fullmäktige.

Höjningen fick skarp kritik av distriktsordföranden Peter Hultqvist (S):

"Detta är ett mycket negativt besked för länet, som nu hamnar i landets absoluta högskatteskikt. Vi befann oss på någon sorts balanspunkt, det var vi i kommunerna och landstinget överens om. Kommer man för långt upp slår det igenom på utvecklingen. Det står helt klart att detta inte är något positivt för jobb och tillväxt i Dalarna."

Dundrade Hultqvist.

Något år efter detta uttalande höjde Hultqvist själv kommunalskatten, men det är en annan, sorglig historia.

Ekonomin i landstinget var på väg mot balans, svackan var bara temporär, garanterade S. Vi vet hur det gick.

Sedan den höjningen har ytterligare höjningar genomförts. Den tillfälliga skattehöjningen blev allt annat än tillfällig. Ett hushåll med två inkomster på 28 000 kronor i månaden ska inom kort betala mer än 10 000 kronor om året mer till landstinget än när löftena ställdes ut.

Hur var det Yazz sjöng i poplåten – The only way is up, baby, for you and me?

Den nya skattehöjningen drar in 250 miljoner kronor i köpkraft från dalfolket, pengar som skulle ha behövts i medborgarnas plånböcker, i företagen, i handeln, för att få hjulen att rulla i Dalarna.

Ni känner till nyspråket från bankerna när de försämrar räntevillkoren, höjer låneräntorna eller sänker sparräntan? Då heter det i annonser till kunderna att räntan "förändras".

Det där språkbruket har uppenbarligen dagens landstingsledning tagit intryck av. I en debattartikel i sin partiägda länstidning i lördags deklarerade landstingsledningen att skattetrycket i Dalarna måste "justeras".

Justeringarna går för dalfolket tyvärr alltid åt samma håll när det gäller S och skatterna.

Uppåt.

Det är bra att vi har en regering med motsatt tolkning av ordet justera. Annars vore länet långt över den balanspunkt för skatterna som Peter Hultqvist förklarade hämmar Dalarna med avseende på jobb och tillväxt.