Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen bio i Malung igen

För sju år sedan visades den sista filmen på Malungs biograf, men under helgen var det nypremiär och fem filmer visades i den upprustade lokalen som numera kallas Malungs kulturhus.
– Vi vill försöka få bygden att känner mer vital med nya kulturupplevelser, säger biografens nye ägare Anders Larsson.

Annons

– Äntligen, det här lyser upp i vintermörkret, tyckte många besökare när biografen i Malung slog upp dörrarna i helgen efter att varit igenbommad sedan 2004. Numera kallas lokalen för Malungs kulturhus och kommer inte bara att visa film.

– Vi skapar ett helt koncept och den här helgens filmvisningar inleds med en stunds musikunderhållning, säger Anders Larsson.

På fredagen visades en Harry Potter-film för ungefär 70 personer i publiken. På lördagen fylldes biosalongen av många barn som ville se "Bilar 2" och vid 19-tiden visades den nya komedin "Bridesmaides". Lördagskvällens filmvisning inleddes av en liten musikstund med Karin Danielsson, Karin Tenggren och Kristoffer Sundberg som spelade och sjöng några Tom Waits-låtar.

– Vilken kul kombination med både musikunderhållning och filmvisning, sade flera besökare när filmen var slut.

Barnfilmerna "Bilar 2" och "Polarexpressen" blev de mest välbesökta filmerna under helgen.

– Man har verkligen saknat att ha en bio i Malung, sade några av de yngre i biosalongen.

När paret Anders och Maria Larsson köpte biograffastigheten märkte de direkt att det fanns ett stort filmintresse i byn.

– Vi blev stoppade i mataffären av folk som undrade när vi skulle börja visa filmer, säger Anders som också berättar att många bybor har varit väldigt hjälpsamma i samband med nystarten av kulturhuset.

Biografen kommer nu hålla öppet under hela julhelgen med filmvisningar.

– På julafton inviger vi bion med vår släkt som kommer upp, men det är också en trevlig aktivitet för de som sitter ensamma hemma under julen. Då kan man gå på julbio mellan frukost och Kalle Anka, säger Anders.

Klockan 12 på julafton visas Phantom of the opera: Londonföreställning från 2011 med Peter Jöback. På juldagen blir det Smurfarna med svenskt tal och på Annandagen Rango, en animerad film som också är från i år.

Under de kallaste vintermånaderna januari och februari kommer bion hållas stängd, men i mars planerar man att visa ungefär två filmer i veckan.

– När Malungs biograf stängdes 2004 var Sagan om Ringen-triologin bland de sista filmerna som visades och vi har fått önskemål om att visa de igen, säger Anders.

Mer läsning

Annons