Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen avlopp i Gårdvik

– Det känns jätteskönt.
Sven-Arne Matsson och Ulla Brandt tycker det är härligt med avlopp, nu kan de både bygga ut och spola på toaletten.
För tre år sedan tröttnade de på att vänta, och fick fart på ärendet.

Redan för nio år sedan ansåg miljökontoret att det brådskade med gemensamt avlopp i Gårdvik. Byn vilar på berg, med bara ett tunt jordlager, och risken är stor att avlopp förorenar brunnar.

Turerna har varit många (se faktaruta). För tre år sedan tröttnade ett tiotal bybor och skrev till länsstyrelsen och frågade om politikerna verkligen gjort vad de skulle enligt vattentjänstlagen.

Sedan dess har länsstyrelsen flera gånger sagt att kommunen måste fixa avlopp, med straffavgift om det inte blir gjort. Efter flera fördröjningar och uppskov är det äntligen klart.

– Det var nog tack vare att länsstyrelsen la hotet om vite som det blev klart någon gång, säger Ulla Brandt och Sven-Arne Matsson som var två av dem som skrev brev. Då har lägenheter på annat håll, men bor ungefär halva tiden i Gårdvik.

Redan 1976 fick Ulla Brandt veta att avlopp var på gång. Hon förberedde för toa och handfat en trappa upp, och hade en toalett i källaren som komposterade. 36 år sedan kan hon äntligen spola en trappa upp och håller även på att rusta köket och få diskmaskin, när det ändå skulle dras in nya ledningar.

Kanske blir det också en eller två friggebodar för att få plats med familjen på besök. Tidigare fick hon inte bygglov för fler sovplatser, risken för ökad belastning på redan befintligt avlopp var för stor.

Sven-Arne Matsson och hans hustru Birgitta var först med att få både avlopp och bygglov. De är nästan klara med sin tillbyggnad, ett par sovrum och en tvättstuga.

Huvudnätet i byn är nu klart sedan i somras. Fortfarande återstår att koppla in ett 20-tal av cirka 70 berörda fastigheter.

– Många fastighetsägare passar på att göra egna arbeten i samband med indragningen. De bygger om, anpassar och gör andra markarbeten. Därför är det inte säkert att vi hinner med alla innan vintern, säger projektledaren Andreas Löfgren på Falu energi och vatten, FEV.

Upphandlingen av huvudnätet gjordes för ett år sedan, och entreprenören var klar efter semestrarna. Under hösten har sedan inkopplingen av de enskilda fastigheterna pågått.

Det finns fler problemområden runt Falun, som vilar på bergig grund och där enskilda anläggningar inte räcker för att rena avloppet, eftersom det inte finns jord att filtrera igenom.

Nästa område som blir aktuellt är Länsbodarna söder om Vika, där har FEV börjat planera för kommunalt avlopp för ett 40-tal hushåll.