Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antirasist hyllas med kråka

Lions Club i Svärdsjö hyllade under måndagskvällen Monika Tilanders arbete med att upplysa ortens ungdomar om brotten mot mänskliga rättigheter under andra världskriget.
Hederskråkan delades ut under en högtidlig ceremoni på Poppens bed & brekfast.

Fritidsledaren Monika Tikander kommer tydligt ihåg första gången hon besökte koncentrationslägret Auschwitz.

– Det var som att jag fick en ordentlig magpumpning, men efteråt kände jag att ville återvända. Det finns mycket man kan lära sig av historien. Vi läser mycket i klassrummet men att vara där och känna på väggarna och se med egna ögon ger så mycket mer.

Sedan dess tar hon varje år med sig Svärdsjöskolans niondeklassare till platsen. Hon hoppas att de ska förstå vad rasism kan leda till och varför det är viktigt att aldrig vika sig för grupptryck.

– Under förra valet röstade många Svärdsjöbor på Sverigedemokraterna. Det kanske beror på att det finns så få invandrare här som folk är så misstänksamma. Jag vill påverka den yngre generationen så att de inte dömer människor efter utseende eller härkomst, säger Monika Tilander.

"Under mer än tjugo år som fritidsledare på Svärdsjöskolan har du på ett oförtröttligt sätt och med djupt engagemang för eleverna arrangerat studieresorna till Polen och koncentrationslägret Auschwitz" löd motiveringen som lästes upp av Lions president Hans-Eric Alfon.

– Hederskråkan delas inte ut varje år och framför allt inte till vem som helst. Det går till någon som ger av sig själv för att gagna hela orten och det gör Monika Tilander, minst sagt.