Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antirasismen måste …tillåtas att vara bred

/

Annons

Hundratals människor tog i lördags en paus i decemberhetsen och trotsade regnrusket för att samlas på Stora Torget i Falun och protestera mot rasism och nazism.

Upprinnelsen var händelserna i Kärrtorp i södra Stockholm helgen dessförinnan då ett trettiotal maskerade män angrep en fredlig demonstration. Svenska motståndsrörelsen, SMR, var snabba att ta på sig ansvaret och den gångna veckan har Polisen genomfört flera tillslag mot organisationens ledning.

Tidningen har flera gånger denna höst berättat om nynazistiska SMR:s närvaro i Västerbergslagen. Mycket riktigt var också Sunnansjö i Ludvika en av platserna dit insatsstyrkorna snabbt tog sig i jakten på ansvariga för våldet i Kärrtorp.

På så sätt var lördagens demonstration allt man kunde hoppas på. Ja, det var faktiskt viktigt att människor i helgen fyllde torgen landet över. Budskapet är tydligt: Anfaller ni hundra – ja, då kommer vi tusentals åter.

I Kärrtorp räknades på söndagen till så många som 16 000.

En händelse på Stora Torget i Falun lämnade dock frågor. Just som demonstrationen var på väg att avslutas kom en av arrangörerna upp på scen för att, via högtalarsystemet, avvisa en ung kvinna som tagit sig fram i hopp om att få ordet. Vi åhörare fick då höra att kvinnan var "blå" och att hon inte var välkommen vid "vår" (Ung Vänsters) demonstration. Kvinnan uppmanades i stället ordna en "egen".

Det ska sägas direkt att detta skedde utan något som helst tumult. Många uppfattade nog inte ens vad som hände, andra slog frågande ut med armarna och såg sig omkring. "Vad kunde det göra för skada att ge en ungdomsförbundare från 'den andra sidan' ordet?".

Arrangörerna till demonstrationen har i social medier hävdat att kvinnan hade andra avsikter än att instämma i protesten. Så kan ha varit fallet, men det var inte vad som förmedlades till publiken. I stället framgick med all önskad tydlighet att Ung Vänster inte hade något intresse av att få demonstrationen att uppfattas som "bred" i sin uppslutning.

Principiellt har arrangörer helt rätten på sin sida. Ingen aktör som står fri från det offentliga ska någonsin känna sig tvingad att ge sin arena åt personer som inte delar budskapet. Ja, inte ens dem som är av samma åsikt har någon given rätt.

Socialister behöver, lika lite som konservativa, ge plats på sin scen åt en ung folkpartist. Detta är samma resonemang som när ledarsidan tidigare i höst kritiserat Folkets hus i Saxdalen för att ha upplåtit sina lokaler åt nazister. Det går som sagt alldeles utmärkt att säga nej.

Men det finns också tillfällen då politiska företrädare, oavsett vilken nål som bärs på kavajslaget, bör se den breda uppslutningen som viktig i sig. I bland, som i fördömandet av antidemokratiska organisationers våld, är ju åsikten i fråga faktiskt delad – från vänster till höger.

Visst skakade vi som är mindre övertygade om "socialismens frigörande kraft" mer än en gång på huvudet åt lördagens formuleringar om "klasskampen som ett överordnat verktyg för all politisk förändring". Än mer så åt det återkommande påståendet att den nuvarande regeringens politik med självklarhet skulle vara en grogrund för rasism och nazism.

Nej, även om jag ofta använder dessa spalter åt att kritisera regeringens politik, så tror jag inte att skattesänkningar i sig tvingar arbetarklassen till främlingsfientlighet.

Ändå kom jag när Ung Vänster bjöd in och applåderade fler gånger än jag inte gjorde det. Ledarsidan välkomnar varje initiativ som ingjuter mod i dem som i arbetsplatsens fikarum måste ta striden mot främlingsfientliga åsikter.

Det är förståeligt att såväl Jonas Sjöstedt (V) som Jan Björklund (FP) gör sitt bästa för att utmåla sig som rasismens främste motståndare.

Vi är många som är beredda att stödja en sådan rörelse.

Men i bland måste politiska företrädare vara beredda att lägga det dagspolitiska konflikterna åt sidan för att enas kring att vissa saker är viktigt oavsett vem som för tillfället styr landet och vem som var snabbast med att få fram med en inbjudan.

Att som en av arrangörerna gjorde under söndagen, hävda att den antirasistiska rörelsen inte "tjänar" på bred uppslutning, är faktiskt fel i sak. Dessutom är det fullständigt historielöst.

Tillåts antirasism bli en "vänsterfråga" – ja, då har alla förlorat.

Annons