Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antinazist-protest en viral succé - här är aktivisten Tess Asplunds egna ord

En ensam kvinna gör Nelson Mandela-gest med höjd näve och ställer sig i vägen för hundratals demonstrerande nazister i Borlänge. David Lagerlöfs bild av Tess Asplund sprids nu explosionsartat i sociala medier.
– Jag är överväldigad av alla fina ord, men också jättegenerad, säger hon om bilden.

Tess Asplund berättar att alltsammans egentligen bara tog några sekunder.

– Jag var på demonstration i Borlänge, och jag brukar alltid köra min Nelson Mandela-näve. Nazisterna kommer och jag hoppar fram. De tittar på mig, jag kollar på dem och sedan kommer polisen och tog bort mig, och sedan var det inget mer med det.

SE MER: DT filmade ögonblicket när bilden togs.

I går kväll, när Expo hade publicerat David Lagerlöfs foto, började Tess Asplunds vänner att höra av sig. Sedan dess har det varit, som hon säger, "uppståndelse". Bilden har slagits upp stort i tidningar och fotot delas i expressfart på Facebook och andra sajter. Många har jämfört den med Hans Runessons foto av "tanten med väskan", en ikonisk bild av en ensam kvinna som attackerar demonstranter för Nordiska rikspartiet med en handväska i Växjö 1985.

– Jag har ju hållit på med aktivism sedan 90-talet i Kungsan, när vi bråkade med skinnskallar, och har aldrig varit med om något liknande. Jag blir jätteberörd och är nog fortfarande i chock. Kan nog inte riktigt förstå det själv och ta in det, säger Tess Asplund om reaktionerna som bilden har väckt.

Fotografen David Lagerlöf, som fångade ögonblicket, berättar att hans mobil "plingar hela tiden".

– Uppenbart är det ju en bild som berör, och det är ju något man självklart vill som fotograf. Jag antar att det är det här klassiska, en person som ställer sig i vägen för flera ganska skräckinjagande personer, att det är lite David mot Goliat.

SE MER: Nazisterna samlades i bystuga – ordförande: "Vi känner oss lurade".

Tess Asplund berättar att hennes vänner är stolta över henne, men också lite oroliga.

– Det är ju förstås också många som är arga bland nazisterna. De är inte glada över den där bilden, och jag syns ju alltid på demonstrationer och är också talesperson för Fokus afrofobi där jag även är viceordförande. Så jag syns rätt mycket, och kanske är det därför de är oroliga säger hon men tillägger:

– Om bilden på mig kan få fler att våga visa motstånd är det bra. Folket måste enas och visa att det inte är okej att rasismen normaliseras och att fascister springer runt på våra gator.

Tess Asplund anser att det är oacceptabelt att nazister får tillstånd att demonstrerar på första maj, och hon tycker att organisationerna borde förbjudas.

– De sprider ju hat, och sådant ska vi inte ha, säger hon.

TV: Dalarna mot rasism nöjda efter 1 maj – men ger kommunen kritik

LÄS MER: Allt om 1 maj-demonstrationerna i Borlänge hittar du här