Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarig politiker går emot miljökontoret om "hembakat"-skylten

Dalarnas Tidningar skrev nyligen en artikel om en kaféägaren Ann-Louise Danielsson norr om Orsa som har fått en anmärkning av Mora Orsa miljökontor eftersom hon kallar sina bullar och kakor för hembakade. Problemet, enligt miljökontoret, är att ordet ”hembakat” kan vilseleda konsumenten.
Artikeln rörde upp känslor hos läsarna.

Annons

Ann-Louise Danielsson som driver Skogslyckans kursgård och kafé norr om Orsa kanske måste lägga ner efter inspektörens beslut.

Läs även: Hon bakar allt själv men förbjuds använda ordet "hembakat": Kankse måste lägga ner

Nu har artikeln spridits och lästs av folk över hela landet. Reaktionerna har varit många och de flesta läsarna anser att hembakat inte behöver betyda att man har tillverkat bakverket i sitt eget hem. Av läsarnas reaktioner att döma så verkar den gängse bilden av vad hembakat betyder vara att det är gjort från grunden och gjort på plats av den som säljer produkterna.

Artikeln delades också på en facebooksida som heter ”En företagares vardag”. Där fick artikeln flera hundra delningar och kommentarer. Bland annat skrev en Miljö- och hälsoskyddsinspektör följande: ”Jag skäms för min yrkeskår”.

Uppfattningen om att hembakat bröd inte behöver vara bakat i någons hem får också stöd i ett beslut som Reklamombudsmannen gjorde 2014 angående ett större bageri som levererade ”hembakat” bröd till butiker. RO fann till slut att det aktuella bageriet hade vilseledande reklam då man körde ut brödet till butiker och inte sålde på plats. RO skrev följande om ordet ”hembakat” i det specifika ärendet med bageriet i södra Sverige:

”Nämnden finner att det är uppenbart att ordet ”hembakat” på brödförpackningen av en genomsnitts­konsument INTE uppfattas som att brödet har bakats i någons hem. Ordet kan dock anses förmedla intrycket av att brödet är bakat på platsen där det säljs eller att bageriet är av mindre skala. Annonsören är enligt sitt yttrande ett leveransbageri av större industriell karaktär, vilket innebär att brödet bakas i något av annonsörens bagerier och sedan levereras till butikerna där det säljs.

Även Mora Orsa miljönämnds ordförande håller med Ann Louise Danielsson i frågan om ordet ”hembakat”.

– Jag kände att det var att ta i kraftigaste laget när en av våra miljöinspektörer valde att anmärka på skyltarna med texten ”hembakat”, säger Christina Bröms, ordförande i Mora Orsa miljönämnd.

Bröms har även varit i kontakt med experter på Konsumentverket.

– Man säger från konsumentverket att när det gäller reklam så handlar det om att genomsnittskonsumenten förstår budskapet, då är det okej, menar Bröms och fortsätter:.

– Jag har pratat med inspektören i fråga på miljökontoret och jag säger i roll som ordförande i Mora Orsa miljönämnd att det ska vara okej att skriva hembakat även om det inte är gjort i det egna hemmet. När det gäller marknadsföring så kan det knappast vara vilseledande med stöd från experter i Konsumentverket. Det är viktigt att man inte går för långt.

Läs mer: Hon startar eget mitt i finnmarken

Ladda hem nya versionen av DT:s iPhone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-App här