Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvarig för Vinternatt har anställts – nu efterlyses volontärer och sponsorer

Volontärer efterlyses till att arbeta vid natthärbärget, Vinternatt, för de tiggande romer som Falu kristna forum jobbar med att hjälpa.
– Vi hoppas 30 till 40 personer ställer upp som volontärer, säger Krister Andersson, nyanställd hos Svenska kyrkan och den som ska driva projektet.

– De här människorna vill överleva, det är därför de kommer hit. Vi som kyrkor måste agera när vi ser en förföljelse av en grupp människor som romerna, säger Anki Sylwan, diakon svenska kyrkan.

Nu startar vi det här natthärbärget där vi i första hand riktar in oss på våra EU-migranter, men vi är helt öppna för en fortsättning och en breddning mot andra grupper och vi har en dialog med kommunen. Men vi måste börja någonstans och då har vi valt den här gruppen, berättar Lasse Westin.

– Tanken är att om ser vi ett större behov så är vi öppna för det, fyller Anki Sylwan i.

För tillfället finns det två olika grupper med tiggande Romer i Falun, i den ena gruppen är de tio och den andra är nio personer stor. De sover i sina bilar på olika parkeringar.

– Det handlar nästan uteslutande om bulgariska romer, vi känner igen fyra till fem stycken som var här förra året och några har lärt sig svenska. Som en del av finansieringen har vi i de olika församlingarna samlat in 100 000 kronor i form av frivilliga gåvor, vi har inga pengar från kommunen än så länge. Sedan betalar Svenska kyrkan Kristers lön, säger Magnus Davidsson, pastor vid Lugnetkyrkan.

Pengarna som samlats in ska i första hand gå till att köpa madrasser, ordna de första soppluncherna och till lite andra möbler.

– Vi hoppas att det finns ett hjärta och att vi får in ytterligare pengagåvor, finns det företagare som vill skänka olika varor som mat och hygienartiklar tar vi gärna emot den hjälpen, säger Magnus Davidsson.

Hur ser ni på andra grupper i samhället som är i utanförskap, till exempel hemlösa och uteliggare?

– Romerna går inte under något socialt paraply alls, för andra grupper, som de hemlösa och uteliggare, för dem finns det andra skyddsfunktioner i samhället, den här gruppen saknar allt skydd, säger Anki Sylwan,

Gruppen har skrivit ett grunddokument för projektet med devisen ”Värdighet här och förändring där”.

– De stora resurserna lägger vi inte här, det kanske är tio procent – de stora lägger vi på plats i Bulgarien genom lokala hjälporganisationer och kyrkor. Exempelvis materiellt stöd att reparera hus som familjer fått förstörda i en översvämning för drygt ett år sedan. Annat stöd går till utbildningsprojekt för romska barn, vi har haft personer från Falun som varit på plats och jobbat, berättar Davidsson och Westin.

Ett tredje spår är att påverka myndigheterna på plats i deras attityder till den romska befolkningen.

– Vi jobbar med att få myndigheterna att acceptera romerna som medborgare i landet med rätt till den mark de bor på, regeringen ser dem som nomader. De har ingen rätt till sjukvård och det är ingen självklarhet att romska barn får gå i skola, upplyser Magnus Davidsson.

– Nu hoppas vi att kommunen jobbar snabbt med beslut om bygglov så att vi kan komma i gång så fort som möjligt med tanke på att nätterna bara blir kallare. Och den som vill bli volontär eller hjälpa på annat vis får gärna kontakta mig på krister.anderssonsvenskakyrkan.se, avslutar Krister Andersson.

LÄS MER:

”Min dotter får inte veta att jag tigger”

Förbjuda tiggeri hjärtlös politik