Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvaret vilar bara på styrelsen

Före detta stadsrevisorn Lars-Erik Kalles, uttalar sig i tidningen om den så kallade RFAB-affären. Kalles uttalande gör att RFAB-affären nu har blivit partipolitik. Jag vet inte hur initierad han är, men han kan, såvitt jag förstår, enbart ha haft tillgång till andrahandsuppgifter.

Kalles vanligtvis goda omdöme sviker honom när han väljer att lägga skulden på kommunalrådet Riesbeck, som tillsammans med styrelsen i moderbolaget, Rättviks kommunhus AB, rekryterade den nu avgångne vd:n. Man ska då ha klart för sig att såväl S som M är representerade med två respektive en ledamot i moderbolagets styrelse och deltog i rekryteringen av vd.

I backspegeln ser man att det var en dålig rekrytering av styrelsen i Kommunhus AB. Man litade för mycket på referenserna och kollade dem inte tillräckligt. En dålig rekrytering kan många arbetsgivare göra. Men att därifrån enbart lägga ansvaret på kommunalrådet Riesbeck är att göra partipolitik av affären. Styrelsen i RFAB hade även intervjumöte med den tilltänkte vd:n innan han formellt anställdes. Då gjordes inga invändningar mot anställningen.

I och med detta är det till syvende och sist vi i styrelsen för fastighetsbolaget som har det fulla ansvaret för vad som skett i RFAB!

Ingen vederbörlig kontroll och uppföljning av vd:ns göranden och låtanden har skett. Det är vi styrelsen och inte kommunen som Kalles anger, som ska utöva denna ekonomiska uppföljning.

Vi i styrelsen har brustit i vårt styrelsearbete och kan inte längre åtnjuta förtroende från våra ägare och slutligen från kommunens invånare. Vi kan inte skylla på att vi har blivit förda bakom ljuset och lurade av en inkompetent vd.

Under pågående möte med styrelserna för RFAB och Kommunhus AB, då information gavs av revisorerna om vd:s agerande, anmälde jag att jag önskade avgå ur styrelsen för RFAB med omedelbar verkan. Jag undandrar mig inte på något sätt det fulla ansvaret i styrelsen för vad som skett och gått fel i företaget.

Jag inser att vi i styrelsen inte längre har förtroende från ägarna och kommuninvånarna. Ytterligare en styrelseledamot från S-sidan gjorde gemensam sak med mig och lämnade styrelsen. Min uppfattning är att samtliga i styrelsen borde ställa sina platser till förfogande.

Inge Brorsson

är före detta styrelseledamot i RFAB, nominerad av Centerpartiet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel