Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvar för Sverige och Dalarna

Arbetslinjen har gett hundratusentals människor som tidigare var i olika former av långvarigt utanförskap möjlighet att komma tillbaka till arbete. Alla som kan jobba och bidra till det gemensamma ska göra det och samhällets skyddsnät ska användas av dem som verkligen behöver hjälp. Då får vi mer resurser till viktiga områden som vård, skola och omsorg.

Under de senaste åren har antalet förtidspensioner i Sverige halverats och sjukskrivningarna minskat. Sverige har inte längre flest sjukskrivna och förtidspensionerade i världen. Fler och fler har fått ett jobb att gå till istället för att låsas in i trygghetssystemen.

Sveriges kommuner och landsting får nu tillbaka 11,7 miljarder från AFA Försäkring för att sjukskrivningarna minskat. I Dalarna får kommuner och landsting tillbaka drygt 330 miljoner kronor. Det är pengar som nu kan användas för att förstärka välfärden.

I några kommuner, som Ludvika, finns utrymme för mindre satsningar på till exempel ökat underhåll av kommunens fastigheter och vägar. I flera kommuner liksom i landstinget behövs pengarna för att täcka de underskott som kommer med en ledning som inte tar ansvar.

I motsats till regeringen och arbetslinjen står Socialdemokraterna, som har misslyckats med att ta ansvar för välfärden och vården i Dalarna. Därför föreslår S en höjd landstingsskatt. För en familj innebär det ett inkomstbortfall på 3 000 kronor och det är de med lägst inkomst om drabbas hårdast, eftersom skatten är lika för alla.

Kontrasten mellan regeringsalternativen kan inte bli tydligare. En regering som tar ansvar för jobben och välfärden eller en ledning som höjer skatten istället för att ta sig an de problem som finns.

Johan Thomasson

Ulla Olsson

Mikael Rosén

Stefan Eriksson

Melker Andersson

Anne-Lie Stenberg

HåGe Persson

Tom Martinsson

Malin Höglund

Bo Hermansson

Henrieta Vedberg

Lotta Gunnarsson

Tommy Andersson

Stefan Olsson

Nils-Åke Norman

Jan Wiklund

Undertecknarna är gruppledare för Moderaterna i samtliga kommuner i Dalarna, samt oppositionsråd i Landstinget Dalarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel