Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anslutningarna i Linghed klara i sista stund

Projektet med att ordna bredband via fiber i Linghed har landat.
– Men om de nya reglerna gällt oss hade vi inte kunnat genomföra projektet, berättar Jakob Ebner, initiativtagare till fibersatsningen.

Utan det statliga stödet hade varje hushåll tvingats betala 50 000 kronor för anslutningen berättar Jakob Ebner.

– Vi noterade tidigt att den absoluta smärtgränsen gick vid 20 000 kronor, och då var cirka 30 intresserade. När kostnaden sänktes till 14 000 kronor, för att få så många som möjligt att gå med, blev det till slut 110 anslutna hushåll.

– Med en by som Linghed, fyra kilometer lång och med 600 innevånare, blir det med de nya reglerna helt omöjligt att få till bredband via fiber. Jag förstår inte hur det tänkt säger Jakob Ebner.

För tre år sedan föddes tanken om att skapa fiberanslutning till byn Linghed, drygt tre mil norr om Falun.

En grupp entusiaster, med Jakob Ebner i spetsen, gick från hus till hus för att förhöra sig om intresset för den nya teknologin.

Och gensvaret var positivt.

Av byns omkring 300 hushåll ställde sig 100 hushåll sig positiva till satsningen.

Upplägget var också enkelt: desto fler som var beredda att satsa desto billigare skulle det bli.

– Vi kom fram till att det skulle kosta mellan 11 000 - 14 000 kronor. Då gick vi runt en runda till och då skrev 90 hushåll under.

Men det var då problemen startade.

Byråkratin med tillstånd och bidragsansökningar höll på att stjälpa hela projektet.

Den nybildade intresseföreningen kastade in handduken och allt såg ut att gå om intet.

– Men Falu stadsnät gick in och hjälpte oss. De tyckte vi hade gjort så mycket innan så de tog över, fortsätter Jakbo Ebner. Utan allt arbete vi gjort hade en anslutning kostat cirka 20 000 kronor.

Visserligen hamnade anslutningskostnaden på 14 000 kronor i stället för tänkta 11 000, men projektet färdigställdes och i december var de första anslutningarna klara.

– Kritiken mot hela upplägget är att en vanlig bybo ska vara expert på upphandlingar, avtal, bredband och samtidigt jurist. Nu tror jag dock att det har svängt litegrann, säger Ebner och fortsätter:

– Det byarna verkligen kan göra är att mobilisera byborna, men de som är experter ska göra det de är bra på.

Bland både företagare och bybor är nu glädjen stor att projektet tillslut nådde land.

– Det här är en framtidsinvestering och min personliga uppfattning är att det behövs fiber, säger Jonas Fallhagen, som jobbar med ekonomi och försäljning hos Huskomponenter i Linghed AB.

Företaget har omkring 30 anställda och är i en positiv utvecklingsfas.

Den traditionella huskatalogen med småhus och villor har försvunnit och i stället ersättas med skräddarsydda lösningar för kunden.

Även nischning mot proffesionella byggare har en stigande utvecklingskurva.

Och precis som med produktutvecklingen var det en självklarhet att haka på när även it-utvecklingen skulle ta ett steg framåt.

– Man måste utveckla sig hela tiden och det försöker vi hänga med på. Vi behöver kontakt med omvärlden och då är det klart att det är viktigt med en bra infrastruktur, förklarar Jonas Fallhagen.