Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anrika Bjursås Sparbank bygger ut och utökar personalen – VD:n Ola: "Vår styrka är personliga mötet med kunderna"

Det händer saker på banken i Bjursås. Under det senast decenniet har många banker i takt med digitaliseringen minskat sin lokalyta och dragit ned på personal. På Bjursås Sparbank gör man precis tvärtom.
– Det går att göra både och, man kan både öka det digitala erbjudandet och öka antalet fysiska besök på banken, säger Ola Möllberg, VD i banken sedan 2011.

Just nu pågår en utbyggnad av Bjursås Sparbank. Sju nya kontorsrum håller på att byggas. Senast banken byggdes ut var för nästan 15 år sedan.

– Då tyckte man att man tog i för kung och fosterland, berättar Ola. Men för något år sedan insåg vi att vi inte längre får plats, inte om vi ska kunna bedriva verksamheten som vi vill.

Ola Möllberg, 54, är ursprungligen från skogarna kring Hagfors i Värmland. 1998 flyttade han till Borlänge för att jobba på Föreningssparbanken. Efter att han träffat kärleken och skaffat familj blev han kvar i Dalarna och sedan 2011 är han VD för Bjursås Sparbank.

– Då, några år efter finanskrisen trodde jag nog aldrig att vi skulle göra den här resan. Det pratades i branschen om slimmade organisationer, fusioner och att den digitala världen skulle ta över. Riktigt så blev det inte för oss. När jag började var vi tio anställda. Nu har vi ökat till 17 stycken och affärsvolymen har gått från 1,8 miljarder till knappa 5 miljarder idag.

Framgångsreceptet för Bjursås Sparbank, vars nisch är privatkunder och mindre företagskunder, är det fysiska kundmötet.

– Vår styrka är ju att träffa kunden på ett personligt sätt. Visst, det kräver mer personal och ett kundmöte kanske tar mer tid. Men du skapar ett förtroende och en trygghet på ett annat sätt. Alla medarbetare har sitt eget kontor med personliga saker och foton. Det blir lite varmare möten, säger Ola och ler.

Här får du kontakt med Bjursås bank

Bjursås Sparbank är omgiven av bostadshus, prickmark och ligger intill vägen. Banken är dessutom granne med ett av Sveriges äldsta bönhus. Därav blev det en utmaning när man insåg att man behövde större lokaler. Lösningen blev att bygga ut uppåt.

– Etapp ett är snart klar, då kommer vi ha våra nya rum. Det har gått bra och vi följer både budget och tidsplan. Kunder och personal har varit odelat positiva, säger Ola och fortsätter.

Många säger att det är jättekul att man har en bank på orten som växer och frodas. En bank som bidrar till affärer och arbetstillfällen.

Inför etapp två som drar igång efter industrisemestern tittar Bjursås Sparbank på att sätta solpaneler på taket för att kunna generera egen energi. Hållbarhet inför framtiden är prioriterat. Jobbet med utbyggnaden görs av lokala entreprenörer vilket har varit viktigt enligt Ola:

– Man ska värna om det lokala och genuina som finns här. Det skapar också hållbarhet.

Läs mer om Bjursås Sparbank på hemsidan

Privatrådgivaren Outi Mäki har jobbat på Bjursås Sparbank i fyra år och berättar att hon och övriga personalen är mycket nöjda med att det äntligen blir mer plats.

– Vi har vuxit kontinuerligt i antal kunder de senaste åren, många nya kunder, främst från Falu kommun har tillkommit. Jag tror vi uppfattas som ett tryggt alternativ, att vi är stabila och jordnära och att det här hos oss är fokus på det fysiska kundmötet. Det finns tillfällen i livet när man verkligen vill besöka en bank. Vid till exempel husköp kan det kännas tryggt att ha någon att prata och diskutera med. Det känns jättekul med nya större lokaler, nu kan vi ta hand om våra befintliga kunder ännu bättre och få plats för fler nya, säger Outi Mäki.

I år fyller sparbanksrörelsen 200 år. Bjursås Sparbank har funnits i 110 av dessa och även om mycket har förändrats under åren så finns grundtanken om att vara en bank för folket, för privatspararna, kvar.

– Man måste ha förståelse för storbankerna, de är ju börsbolag som måste generera vinst för att hålla aktiekursen uppe. Vi är en äkta sparbank som är till för våra kunder. Vi har huvudmän som företräder och jobbar för insättarnas bästa. Så har det alltid varit hos oss, det ligger i vårt DNA, betonar Ola och fortsätter.

Istället för aktieutdelning så kan vi behålla pengarna i banken och använda dem till mer välgörande ändamål i den ort vi är verksamma i. Jag skulle säga att många är kund hos oss av just den anledningen.

Med tanke på den resa Bjursås Sparbank haft under sina 110 verksamma år kan man inte låta bli att fundera kring om den här utbyggnaden är tillräcklig för framtiden. Tanken har även slagit Ola.

– Fortsätter vi att växa och utvecklingen går som den gjort hittills då får vi kanske titta över lokalerna igen om ett antal år. Men det tar vi då.

Har du frågor om pensionssparande? Klicka här

Fakta

Bjursås Sparbank grundades 1910, initiativtagare var bryggeriägaren Olars Jan Jansson.

• 1968 flyttar banken in i nuvarande lokaler

• 1985 byggs lokalerna om för att plats åt större valv och fler bankfack

• 2006 invigs nya lokaler efter ombyggnation

• 2020 Banken utökar med sju nya kontorsrum och utökar sin yta med ca 100 kvadratmeter

Källa: I samspel med en aktiv byggd, Bjursås Sparbank 1910–2010

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Bjursås Sparbank och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.