Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu har ingen läkare skrivit på för ambulanshelikoptern

Till årsskiftet får Dalarna sin nya ambulanshelikopter. I februari ska verksamheten vara igång. Ännu har dock ingen läkare skrivit på kontraktet.
– Vi förhandlar just nu om anställningsvillkoren. Jag är inte alls oroad över situationen, säger divisionschef Tomas Riman.

I veckan fick Svensk Luftambulans - där Dalarna, Värmland och Västra Götaland sedan tidigare ingår - en ny fjärde medlem. Detta när Upplands ansökan godkändes. I Värmland har ambulansverksamheten varit i gång sedan ett drygt år. I Västra Götaland i egen och annan form sedan länge.

I Dalarna ska verksamheten dra i gång till nyår. Då levereras den nya helikoptern, en Airbus EC 145 T2 för drygt 65 miljoner, till det nybyggda hangaret vid Mora flygplats.

– I slutet av december levereras själva helikoptern. Då kan vi börja med den avancerade träningen av bemanningen som behövs. Träningen är omfattande eftersom det handlar om säkerhet, ansvar och saker som bara måste fungera innan verksamheten kan bli skarp och operativ, säger Tomas Riman - som är ansvarig för ambulans- och kirurgiverksamheterna i länet.

I dagsläget är bemanningen på vardera fem piloter, tekniker samt biträdande piloter som samtidigt är specialutbildade sjuksköterskor (så kallade "Hems Crew Members") rekryterade.

– Intresset för dessa tjänster har varit helt enormt. Till de fem specialistsjukskötersketjänsterna fick vi exempelvis in 105 sökande, säger Riman.

På läkarsidan är dock ännu inget helt formellt klart.

– Vi har klart med sju läkare. Helst vill vi rekrytera tio anestesiläkare, för att kunna landa på de deltidstjänster vi tänkt oss.

– Just nu pågår förhandlingar med läkarna och fack om anställningsvillkoren. Kontrakten är alltså ännu inte undertecknade, men jag är helt övertygad om att vi kommer klara det här. Vi kommer kunna dra i gång verksamheten som planerat efter nyår, säger Tomas Riman.

LÄS MER: Läkaren Fredrik Broman skriver på DEBATT: "De skryter om en helikopter som helt saknar läkarbemanning"

Ambulanshelikoptern ska bemannas dygnet runt. Personalen ska tjänstgöra i skift med sju pass i månaden. Läkarna ska jobba 50 procent vid klinikerna i Mora eller Falun, samt 50 procent i ambulanshelikopterverksamheten.

– Antalet anestesiläkare som vi har i Dalarna är inte enormt. Därför har intresset för dessa läkartjänster inte heller varit så där jättestort inom våra egna led. Men vi anser alltså oss ha klart med merparten av de planerade deltidstjänsterna redan. Vi har också andra intresseförfrågningar från andra delar av landet, exempelvis Västra Götaland. Vi kommer vara i gång efter nyår, säger han.

Tomas Riman ser satsningen som ett stort lyft för akutvården länet.

– Det här kommer rädda liv i Dalarna. Beräkningar och rapporter visar att en ambulanshelikopter påverkar utgången mellan liv och död positivt. Överlevnaden ökar med mellan två till åtta procent, säger Tomas Riman.

Läs mer: Läkaren tycker till om rekryteringen.