Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annika ska mejsla fram den nya svenska värnplikten

Värnplikten kommer att återupptas - i någon form.
– Men räkna inte med att Dalregementet slår upp dörrarna när jag lägger fram utredningen i september, säger ensamutredaren Annika Nordgren Christensen.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Förvaret har de senaste åren haft stora problem att rekrytera och behålla sin personal. I dagsläget saknas drygt 7 000 personer för att fylla de tjänster som det nya försvaret kräver.

Något måste göras, anser regeringen. I oktober fick Annika Nordgren Christensen därför uppdraget att ta fram en plan som ska lösa personalbristen. Direktiven säger att det inte ska kosta mer än vad det kostar i dag. En framtida lösning ska också ta intryck av hur Danmark och Norge löst saken med en kombination av yrkes- och värnpliktsförsvar, samt en blandning av plikt och frivillighet.

Den sista september ska Nordgren Christensen lägga fram sin utredning.

– Nu finns ett stort rekryteringsproblem. Vi kan inte bara hoppas på att det ska lösa sig. Klart är att en del av lösningen kommer bli någon form av värnplikt. Exakt hur mycket plikt och frivillighet vi hamnar i är inte klart. Det kan också handla om ge högre ersättningar till enskilda och erbjuda giltiga högskoleutbildningar till de som stannar kvar i försvaret under en viss period, säger hon.

Den nya värnplikten har engagerat många. En klar majoritet av svenskarna, över 70 procent, vill också återinföra värnplikten i någon form, enligt en färsk mätning av DN/Ipsos. Utrikesminister Margot Wallström lanserade också ett eget förslag under Folk och försvar i Sälen - att en framtida värnplikt skulle gälla alla och erbjuda den enskilde en såväl civil- som militär värnplikt.

– Just det förslaget påverkar inte mitt arbete alls. Försvarsminister Peter Hultqvist har bråttom och vill ha ett snabbt resultat för att lösa personalbristen. Utrikesministerns förslag om civil värnplikt skulle innebära lagändringar, som tar år att genomföra. Det jobb jag gör ska ge ett förslag på snabb lösning utan lagändringar. Jag tittar på organisationen nu och förhåller mig till dagens gällande lagar och en militär värnplikt, säger hon.

Dalregementet lades ned för 15 år sedan. Utredningen om värnplikten betyder inte att några nedlagda regementen per automatik kommer att öppnas. I alla fall inte ännu.

– Det är i så fall en sak som eventuellt kan bli aktuellt senare. Detta om regeringen i framtiden ser ett behov av att "skruva upp" och öka produktionen av fler värnpliktiga soldater. I ett sådant läge finns i dag inte tillräckligt med produktionsenheter för att klara av det. Då måste något till. Exempelvis att öppna nedlagda regementen som Dalregementet. Det skulle i så fall också betyda att mer pengar måste till, säger hon.

Någon form av värnplikt blir det. Blir det en dansk eller norsk modell?

– Det är sådant vi ska analysera. I Danmark lyckas de rekrytera 95 procent av behovet på frivillig väg. Fem procent lottas in till plikttjänstgöring. I Norge är viljan att göra värnplikt stor, det ger status. De får därför alla värnpliktiga de önskar på frivillig väg. I Sverige har viljan att göra lumpen inte varit lika stor. Men nu kan vi också konstatera att stödet för värnplikt har ökat i Sverige. Svar på var jag landar i min utredning kommer den sista september, säger Annika Nordgren Christensen.