Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annie ska väcka debattom barns rättigheter

Nu är repetitionerna av musikalen Annie i full gång.
Under söndagseftermiddagen förvandlades Askens lokaler till ett barnhem i 30-talets New York.
– Hej då dumbom och lycka till, ropar barnhemsbarnen när Annie bestämmer sig för att rymma.

Kompisarna Frida Johansson och Anna-Clara Eriksson från Borlänge har spelat teater ihop sedan de var små.

Nu går de på gymnasiet och genom att sätta upp musikalen Annie får de utlopp för sitt teaterintresse samtidigt som de hoppas väcka liv i diskussionerna om barnens rättigheter. Något de båda känner starkt för.

Nyligen tilldelades tjejerna Landstingets Dalarnas ungdomsstipendium på 5 000 kronor för sitt musikalprojekt, vilket är ett välkommet tillskott i kassan när dräkter, affischer, manusrättigheten och annat ska betalas.

– Vi ska även spela upp en scen vid firandet av Barnkonventionens dag den 20 november, säger Frida Johansson.

Och därför tränades det extra intensivt under söndagens repetition på Asken.

Musikalen Annie handlar om en föräldralös flicka och hennes hårda uppväxt på ett barnhem i New York på 1930-talet.

– Okej, vi tar scen ett från där Annie försöker rymma, instruerade regissör Frida Johansson de unga skådespelarna.

När Annies rymningsförsök stoppades av den elaka föreståndarinnan var det dags för det klassiska och gripande sångnumret där alla barnen som straff tvingas knäskura golvet skinande rent mitt i natten.

Det är ingen liten skara människor som gymnasiekompisarna "basar" över. Totalt kommer ett 30-tal barn, ungdomar och vuxna att stå på scenen. Därtill medverkar lika många från Musikskolan i form av kör och orkester.

– Vi är långt ifrån ensamma om det här och får mycket hjälp av personal på Asken och Musikskolan. Åsa Backeus från Asken är också med och regisserar med oss, säger Anna-Clara Eriksson

Premiären av Annie är på Cozmoz den 23 mars.

– Vi har sommarjobbat med Barnkonventionen och då riktat oss mot femteklassare i kommunen. Genom att bjuda in alla femteklassare i Säter och Borlänge till musikalen så blir det ett slags avslut på det projektet, säger Frida Johansson.