Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annie är ledarenCentern behöver

Intresset för vem som ska blir Centerpartiets nästa partiledare växer sig allt starkare. Och diskussionerna kring vilken kandidat som är bäst lämpad blir allt fler. Det här är bra, och en viktig del i den öppna process som vi har valt för att utse vår partiledare.

Vi är – efter att ha vägt samman alla olika aspekter – övertygade om att Annie Lööf, tidigare Johansson, är den som är bäst lämpad för uppdraget. Skälen till att vi har landat i denna övertygelse är naturligtvis många, men vi vill framför allt lyfta tre saker:

 Annie, som besöker Dalarna i morgon, är en lyhörd ledare som lyssnar inåt och ger tydliga besked utåt. Centerpartiets egen valanalys – för övrigt ett arbete som Annie ledde på ett förtjänstfullt sätt – visade på tydliga brister som alla bidragit till ett sämre valresultat än förväntat. Centerpartiets politik hamnade i skuggan av alliansen vilket skapade en otydlighet för väljarna. Därför behövs ett nytt ledarskap, ett modernt och lyssnande som ser styrkan med att också vara ett stort parti ute i landets kommuner.

 Annie har en tydlig Centerprofil och vågar stå upp för Centerpartiets värderingar även när det blåser hårt. Som exempel kan nämnas debatten om signalspaningslagen (FRA) där Annie – som en av ytterst få borgerliga riksdagsledamöter – tog strid och såg till att få igenom värdefulla förbättringar för den personliga integriteten.

 Annie är en valvinnare. Hon lyckades kryssa sig in i riksdagsvalet 2006 och blev då yngsta ledamoten. I valet 2010 fördubblade hon antalet personröster vilket gör hennes popularitet obestridbar. Vi menar att Annie är väl meriterad och erfaren för att ta på sig ledartröjan i rollen som partiledare. Hon har visat att hon vet hur man vinner val. Med Annie vid rodret är det möjligt kan Centerpartiet bli ett stort parti igen.

 

Gun Drugge (C) oppositionsråd Hedemora

Peter Helander (C) kommunalråd Mora

Per-Anders Westhed (C) kommunalråd Vansbro

Sofia Jarl (C) kommunalråd Gagnef

Erik Andersson (C), ordförande byggnadsnämnden i Malung-Sälen

Sven-Erik Danielsson, kretsordförande Smedjebacken

Anne-Marie Fröjdh (C) vice ordförande socialnämnden i Orsa