Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annelie minns tromben som tog ett liv

/

Tromben i Brunnsjöliden var en sällsynt företeelse. För 18 år sedan härjade en tromb i Avesta som resulterade i förstörelse och ett dödsfall. Annelie Lindström dokumenterade händelsen i bilder.

Annons

I måndags kväll härjade en tromb vid området kring Brunnsjöliden. Den orsakade en hel del rädsla bland de som var i närheten av dess framfart. Men den förstörde även taket på en industribyggnad, bröt sönder grenar i träd och flyttade på målburar på fotbollsplanen.

I mitten av juli 1993 hemsökte en ännu kraftigare tromb Avesta. Kvart i. Lördagen den 10 juli hade den sin framfart i södra Avesta. Hårdast drabbat blev Brovallen där förutom skador i skogen, även byggnader och annan egendom förstördes. En tragedi ägde rum då en sexårig flicka omkom efter att ha hamnat under ett träd.

På riksväg 70 var det kaos och inte lång därifrån befanns sig Annelie Lindström på väg hem efter en semester med sin familj i Österlen.

– Vi hörde vas som skett i bilradion och hoppades att tromben inte skulle röra sig vidare mot vårt hem i Hedemora, berättar hon.

För att bevittna trombens härjningar åkte hon till Brovallen nästa dag och fotograferade lämningarna efter framfarten.

– Det var hemskt mycket förödelse med massor av fällda träd man kunde se från vägen. Det gick att se på träden att de liksom vridits sönder. Samtidigt som det var otäckt, var det också vackert på ett sätt, säger Annelie.

Hon minns att händelsen blev ett hett samtalsämne under perioden, inte minst på grund av det tragiska dödsfallet.

Några år tidigare, 1988, upplevde Annelie själv en tromb. Men det var en i sammanhanget ganska odramatisk historia.

Det kom en tromb längs gatan utanför bostaden. Den svepte över en stor kastanj slet sönder delar av den. Halva trädkronan blev liggande på gatan. Det gick på ett litet kick.

Annons