Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AnnBritt Grünewald besökte jubilerande SPF:are

Annons

SPF har funnits i 80 år och jubileet firades av lokalföreningen i Leksand. Höjdpunkten var före detta fängelsedirektören AnnBritt Grünewald som berättade om sitt liv.

SPF bildades i inledningen av andra världskriget, en tid då de äldre hade det svårt. De flesta bodde kvar hos barnen och att en del tog emot fattigunderstöd. Då fanns en halv miljon 65-plussare. I dag är var fjärde väljare senior.

Ska väl sägas att SPF i Leksand inte är så gammal. Föreningen bildades för 35 år sedan och omfattade då ett 50-tal personer. Nu är medlemstalet cirka 450. Det stora antalet märktes också när föreningen firade 80-åringen. Sveasalen fylldes till sista plats vid kaffeborden.

Träffens höjdpunkt var AnnBritt Grϋnewalds berättelser från sin tid som fängelsedirektör vid Österåkersanstalten. Rubriken på hennes anförande var ”Från utedass till intern-net, min livshistoria”.

- Mitt första besök i Leksand var 1982. Ett studiebesök på Majorshagen i Tibble, som då var en öppen anstalt för interner med låg säkerhetsklassning. I dag är sådana små anläggningar ”inte lönsamma”.

En av de första fångarna AnnBritt välkomnade till Österåker var spionen Stig Wennerström. Efter det följde en lång rad av mer eller mindre välbekanta personer som till exempel Krister Pettersson, anklagad för mordet på Olof Palme. Det Österåker var mest känd för var arbetet för att nå ett narkotikafritt fängelse.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel