Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annars bortglömda hjältar

Till minne av de sjömän (och kvinnor) som omkom under kriget anordnas i september varje år en krigsseglardag. Den tog sin början hösten 1997 då ett minnesmärke av järn och trä invigdes på stenpiren i Göteborg i närvaro av 800 krigsseglare.

Många av dessa sjömän hade seglat i konvojerna för de allierades räkning men mirakulöst överlevt. Andra hade gått i den så kallade "Dödsfarten" innanför den minspärr av 13 000 minor tyskarna lade ut mellan Nordjylland och Sydnorge 1940.

Genom minspärren delades svenska handelsflottan upp i 57 procent utanför och 43 procent innanför spärren. Uppskattningsvis cirka 2 000 svenska sjömän offrade sina liv dessa år. Sverige hade fram till 1997 varit dåligt på att erkänna sjömännens insatser. Nu kom genom minnesmonumentet svenska statens högtidliga erkännande och hedrande av sina omkomna och ännu levande sjömän.

Ove Aronsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare