Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna och Emil om ledarturbulensen

Efter längdskid-VM i Val di Fiemme har tre tunga namn hoppat av i ledarstaben, förbundskapten Lars Öberg, herrtränaren Arild Monsen och assisterande tränaren Robin Johansson.
Nu kommenterar Anna Haag och Emil Jönsson avhoppen.

– Det har inte varit någon schism inom laget. Jag kommer att kunna se dem i ögonen ta dem i hand som vänner även framtiden, säger Emil Jönsson.

Anna Haag nickar instämmande, för hon säger inte mycket för ovanlighetens skull. Anna har nämligen tappat rösten.

Än så länge har inte några namn på de lediga posterna presenteras.

Ett par namn har figurerats i media som tänkbara kandidater. Magnus Ingesson är ett, förre förbundskaptenen Joakim Abrahamsson ett annat. Men de här två namnen avfärdar Anna och Emil.

– Nej, de här två har gjort sitt. Ingen i laget vill ha in de här två. Det vore högst otroligt om de blev så. Nej, nu ska det in nya fräscha namn, säger Emil.

Rikard Grip sa i en intervju att han skulle ringa till de aktiva för att samla in synpunkter. Har han ringt till er?

– Ja, det har han gjort. Man vill ha in folk som trivs med laget och att laget trivs med dem. Det har blivit viktigare och viktigare att man trivs. Det kan väga upp mer än erfarenhet och tränarkompetens. Det är väl lite därför han Rikard har ringt runt till de aktiva, säger Emil.

Kom ni med några namn, och i så fall vilka?

– Vi kom med namn, säger Emil utan att nämna några.

– Det enda jag vet är att det kommer att bli bra, tilläger han när undertecknad ville ha namn.

Rikard Grip fick en spark snett uppåt från damtränare till förbundskapten efter Lars Öberg.

Och den utnämningen var man inom landslaget överens om enligt Emil och Anna.

– Alla var överens om att Rikard skulle bli ny förbundskapten, vi är glada att det blev så, säger Emil.

– Alla jublade när det blev Rikard. Det var nog läge sedan någon fått så stort stöd som Rikard har fått, därför kommer det här att bli skitbra, väser Anna fram.

Även landslagets längdchef Johan Sares var i ett tidigt skede efter att Öberg meddelat sitt beslut att avgå klar med att Rikard Grip skulle bli hans efterträdare.

– Rikard kändes helt rätt, det tvekade jag aldrig på. Han var det alternativ som stack ut, säger längdchef Sares.

Anna och Emil är inne i sin semesterperiod som varar i tio dagar. Men de dagarna innehåller en massa resande och sponsorvård.

Dessutom har läkaren ordinerat Anna solsemester för sin krassliga hals.

Emil räknar upp en resplan de närmaste dagarna inom Sverige som blir för lång att räkna upp här.

– Men sedan åker vi ner till Davos. Kanske tar vi bilen därifrån och åker ner till Nice eller något sådant, Anna behöver det, säger Emil.

Kommer ni att göra några förändringar i era träningsupplägg med tanke på att OS avgörs på hög höjd?

– Både jag och Anna kommer att göra vissa grejer annorlunda efter att ha utvärderat säsongen som varit. Vi kommer att ha mer kontroll på höghöjd och lågland. Hårda veckor på låg höjd, men många timmar på hög höjd. Vi lovar att det kommer att bli bra.