Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Lindh och Kalla fakta

Tv-program som river i nationella sår både förskräcker och fascinerar. Det är inte tu tal om att söndagskvällens Kalla fakta i TV4 om det medicinska omhändertagandet av Anna Lindh, framkallade starka känslor och frågeställningar.

Donald Trunkey, amerikansk expert inom traumakirurgi, anser att det fanns stora brister i mottagandet av den dödligt skadade utrikesministern när hon anlände till Karolinska sjukhuset den 10 september 2003. Trunkey går så långt att han menar att de svenska läkarna begick ödesdigra misstag. Blödningen till följd av knivattacken mot Anna Lindh inne i NK:s lokaler, hade kunnat stoppas om läkarna använt en välkänd metod, Damage control, i det initiala skedet.

Det kan tyckas märkligt att ifrågasättandet av läkarinsatsen kommer först åtta år efter mordet. Respekten för Anna Lindhs familj kan ha spelat en viktig roll, liksom den sekretess som omger sjukvårdens arbete och de patienter som omfattas av vården. Regelverket blir därför också tv-programmets brist. Vi fick inga svar från sjukhusledning eller de läkare som var inblandade i behandlingen av Anna Lindh under hennes sista dagar i livet.

Därför är det utmärkt att Karolinska sjukhuset begärt att Socialstyrelsen ska granska innehåll och omfattning av den vård som utrikesministern fick. Självfallet är det svårt att tro att läkarna har gjort ett undermåligt jobb, även om reportaget i TV4 antyder att det saknades brist på kompetens i ett inledande skede.

Att medicinska experter har olika uppfattningar i sakfrågor är inte särskilt ovanligt. Men läkarnas ansvar är lika omfattande oavsett vilka metoder eller teknik de väljer att sätta in. I fallet Anna Lindh var det en döende utrikesminister som fördes till sjukhus. Det känns overkligt att hon skulle ha tagits om hand av personal vid ett svenskt universitetssjukhus, i avsaknad av rätt kunskapsnivå.

Redan i veckan lär Socialstyrelsen komma med någon form av utlåtande. Kalla fakta har satt strålkastarljus både på sjukhusledning och på läkarkompetens. Vad än Socialstyrelsens svar har för innehåll, omfattas det av ett stort allmänintresse.