Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Karin får folkdräktsansvar

Anna-Karin Jobs Arnberg har fått sitt drömjobb.
I september tillträder hon en intendenttjänst vid Nordiska museet, där hon får ansvar för samlingarna av folkdräkter. folkliga modedräkter, arbetskläder, dräkttillbehör, textilier och textilredskap.

Annons

Hon är uppväxt i Dala-Floda och djupt rotad i bygdens kultur och kulturella traditioner.

Tidigare har hon skrivit ett tiotal uppsatser med anknytning till Flodas textilhistoria, hon har berört sin hembygds sockendräkt i ett examensarbete och så sent som i slutet av mars i år ledde hon – för Floda hemslöjdsförenings räkning en kurs i påsöm, blomsterbroderier i ullgarn, i Floda prästgård, som numera ägs av Eva Eriksson.

Tillsammans med maken Matts Arnberg, violinist i Stockholmsfilharmonikerna, bor hon i Stockholm, där hon arbetar som verksamhetsledare och länshemslöjdskonsulent inom textil slöjd.

– Ett väldigt bra jobb, men när Nordiska Museet annonserade ut ett intendentjobb med folkliga textilier som ansvarsområde kunde jag bara inte låta bli att söka det. Och när jag i dagarna erbjöds jobbet var det svårt att tacka nej, säger hon.

Som ansvarig intendent ska hon bedriva kunskapsuppbyggnad och dokumentation inom det textila området samt svara för "samlingarnas innehåll och förkovran".

Dräkt och dräkttillbehör utgör tillsammans med övriga textilier den största föremålskategorin i museets samlingar och som intendent kommer hon även att arbeta med rådgivning och undervisning till allmänhet, forskare och kollegor samt som sakkunnig vid utställningsprojekt i Nordiska museet.

Hon kommer också att med ledning av Kulturminneslagen fatta beslut i ärenden angående utförsel av kulturföremål.

– Ett drömjobb, tycker hon och tillägger att folkdräkter och folkliga textilier är hennes absolut största intressen.