Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Hed: Ett inte okontroversiellt beslut

Kommunstyrelsen i Mora har beviljat Kais Mora en kommunal borgen på fem miljoner kronor.
– Det är egentligen ingenting kommunen ska ägna sig åt, men det gäller en stor, omfattande ungdomsverksamhet och den är viktig i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C).

Innebandyföreningen Kais Mora har begärt om ett kommunalt borgensåtagande på grund av att föreningen bland annat anser sig missgynnas av det nya system kommunen använder för taxor och avgifter för kommunens lokaler. Kais Mora, som äger sin egen arena, Unihoc, anser att föreningar, som bedriver verksamhet i kommunens egna lokaler tjänar på det rent ekonomiskt. Kais Mora har berättat att föreningen har ekonomiska problem och här därför bett kommunen om hjälp.

– Kommunens uppgift är normalt inte att gå in och hjälpa föreningar, som vi gör i det här fallet, säger Anna Hed. Det viktigt att komma ihåg att vi inte gått in med några extra pengar till Kais. Det handlar om ett borgensåtagande för att föreningen ska kunna lägga om sina lån och därmed få lägre lånekostnader och även göra vissa ombyggnationer på sin arena.

Kais har tidigare fått ett investeringsbidrag av kommunen på 300.000 kronor och vad gäller borgensåtagandet har kommunen krävt en amorteringsplan, som ska följas.

– Detta är inte okontroversiellt, vi inser det, men det är med tanke på den omfattande barn - och ungdomsverksamhet Kais har vi gör det. Ärendet ska behandlas i kommunfullmäktige. Socialdemokraterna yrkade bifall till förslaget i, kommunstyrelsen, KS, Vänsterpartiet yrkade avslag och Miljöpartiet deltog inte i beslutet.

– Vi kommer även att se över regelverket för föreningsbidrag. Kommunen har inte mer pengar är tidigare att fördela, men det är viktigt att vi fördelar dem likvärdigt. Om föreningar missgynnas av det nya systemet för taxor och avgifter i våra lokaler måste vi utvärdera systemet, säger Anna Hed.

Läs också : Kommunal borgen till Kais Mora – "Vi har fruktansvärd dålig likviditet"