Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Hagwall svarar på partiledningens kritik

Riksdagsledamoten Anna Hagwall (SD) respekterar partiets kritik mot henne, men vidhåller sin ståndpunkt.
– Jag har rätt till en egen åsikt. Jag står för detta. Medias ägande måste breddas, säger hon.

När DT får kontakt med Anna Hagwall har hon inte tagit del av partiets kritik mot henne.

– Då vet jag det. Jag menar dock att jag har rätt till min åsikt, säger hon.

Anna Hagwall menar att hennes motion i misstolkats.

– Det enda jag vill säga med motionen är att mångfalden inom media måste breddas. Enda möjligheten till det är att låta marknadskrafterna ta över. Genom att slopa presstödet och bryta upp monopol. I Sverige hyllar vi mångfald på de flesta områden. Varför ska inte det också gälla för media, säger hon.

Anna Hagwall påstår - felaktigt och utan belägg - i sin motion att "att hela 80 procent av medierna ägs av en och samma ägare".

– Jag kan ha fel på procentsatsen, men Bonniers äger och styr mycket. Det handlar om veckotidningar och dagstidningar. Detta är inte bra för demokratin när mångfalden inte garanteras inom media, säger hon.

I partiets pressmeddelande påstår partiet att de inlett en "dialog" med Anna Hagwall om motionen.

– Det stämmer inte. Jag har inte hört något. Men jag respekterar partiledningen för det som de säger. Samtidigt hoppas jag att de respekterar att jag har en egen åsikt i detta. Så måste det fungera i en demokratisk organisation. Alla har rätt att föra fram sin åsikt säger Anna Hagwall.

Anna Hagwall kom in som ersättare i riksdagen 2013 - och valdes in på ordinarie plats i valet 2014. Redan i valet 2010 var hon nära att komma in av egen kraft när partiet fick 20 mandat och hon stod på plats 24.

I början av 2000-talet hade hon en framträdande roll i SD. Fram till 2009 satt hon i högsta partistyrelsen. Tidigare var hon också under en period andre vice partiordförande. Anna Hagwall vill inte svara på om partikritiken mot hennes motion kommer påverka hennes position och uppdrag i partiet och riksdagen.

– Vill nu bara säga att jag respekterar partiledningens åsikt. Tids nog får vi veta hur det här slutar. Jag kan bara hoppas att partiledningen respekterar att jag har en avvikande åsikt i denna fråga, säger Anna Hagwall.

Läs också: SD:s partiledning ger Anna Hagwall svidande kritik för riksdagsmotion.